Singer se neobává útoků spekulantů na korunu

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: CTK

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer se neobává útoků spekulantů na korunu poté, co švýcarská centrální banka v lednu překvapivě uvolnila kurz franku vůči euru.

„Nevylučuji vůbec nic,“ uvedl Singer pro server Ihned.cz. „Myslím ale, že trhy jsou si dobře vědomy toho, že kurz blízko 27 korunám zvyšuje pravděpodobnost, že se bankovní rada rozhodne měnovou politiku uvolnit, což zase brání kurzu v tom, aby se k těm 27 korunám dostal,“ řekl.

Podle Singera je na trhu řada subjektů, které spekulují, že Česko v budoucnu svou měnovou politiku ještě více uvolní přes vyšší kurz. „To nás odlišuje od Švýcarska, které narýsovalo jasnou čáru a řeklo - toto je ta hranice, “ podotkl s tím, že švýcarský přístup usnadňuje práci spekulantům.

„U nás všichni vědí, že se může kurz pohnout i opačným směrem,“ poznamenal. Česká koruna na rozdíl od švýcarského franku navíc není a zřejmě ani nikdy nebude světovou rezervní měnou.

Podíl úvěrů v cizí měně, které poskytly banky a další subjekty na českém finančním trhu, aktuálně činí téměř 19 procent a je nejvyšší v historii. Podle šéfa centrální banky je však podíl stále hluboko pod číslem, které by začínalo být dramatické. Vzhledem k exportnímu zaměření české ekonomiky je podíl stále nízký. Obchodů s korunou vůči euru od poloviny roku 2012 stále ubývá, podle Singra za to může tvrdá regulace i intervence ČNB.