Singer: Nelze očekávat, že přijetí eura přinese české ekonomice nový stimul

guvernér ČNB Miroslav Singer

guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Předpokládané přijetí eura nemusí české ekonomice přinést očekávaný stimul. Uvedl to guvernér České národní banky Miroslav Singer. Souhrnný růst hrubého domácího produktu v zemích Evropské unie mimo eurozónu byl prý v posledních sedmi letech většinou vyšší než ve státech platících eurem. Vláda Bohuslava Sobotky počítá se vstupem Česka do eurozóny po roce 2018, o přesném termínu má rozhodnout příští kabinet.

„Tvrdá empirická data ukazují, že eurozóna a členství v ní nepřinesly před krizí pro ekonomický růst žádné pozorovatelné (a před jejím vznikem slibované) přínosy. V krizi a v posledních letech se dokonce ukazuje, že výstup eurozóny roste významně pomaleji než výstup ekonomik zemí EU stojících mimo eurozónu,“ uvedl Singer na svém blogu.

Dodal, že pružnější ekonomiky rostou rychleji v eurozóně i mimo ni. Země jako Slovensko se na euro připravily reformami a byly schopny využít ekonomických příležitostí, které eurozóna nabízí. České hospodářství se však podle Singera v některých rysech svou pružností spíše blíží Slovinsku, které patří k zemím, jež před přijetím eura nesplnily své „domácí úkoly“.

Výkonnost české ekonomiky se nyní v evropském kontextu rozhodně zvyšuje, uvedl guvernér. „Nelze však očekávat, že by jí členství v eurozóně mohlo ve světle empirických zkušeností s jejím fungováním přinést nějaký další stimul,“ dodal.

Lépe než v eurozóně

Singer pro srovnání ekonomik eurozóny a zemí mimo ni použil data o meziročním růstu HDP od počátku roku 2008 do loňského třetího čtvrtletí. Čísla podle něj ukazují, že celkový reálný HDP zemí mimo eurozónu bez Rumunska se vyvíjel lépe než v eurozóně. Rumunsko vynechal, protože pro něj nebyly dostupné potřebné údaje. Singer ale předpokládá, že by jeho začlenění srovnání významně neovlivnilo.

Graf ČNBGraf ČNB|cnb.cz

Ekonomiky platící eurem s těmi mimo eurozónu porovnal Singer také podle vývoje hodnoty HDP od počátku roku 2007 do loňského třetího čtvrtletí. Ekonomické výkonnosti, kterou měla před velkou recesí, dosáhla eurozóna teprve koncem loňska, uvedl Singer. Úhrnný HDP zemí bez eura se na předkrizovou úroveň dostal ve druhé polovině roku 2010. „V současnosti je reálný HDP zemí EU stojících mimo eurozónu o více než šest procentních bodů vyšší než na počátku roku 2007,“ upozornil.

Graf ČNBGraf ČNB|cnb.cz

Sobotka: Přijetí eura není otázka zda, ale pouze kdy

Premiér Sobotka uvedl, že ohledně přijetí eura v Česku nezní otázka zda, ale pouze kdy. Zastáncem vstupu do eurozóny je také prezident Miloš Zeman, který loni v červnu uvedl, že přijetí eura lze stihnout do roku 2017. V polovině letošního února řekl, že udělá vše pro to, aby v bankovní radě ČNB seděli lidé podporující vstup ČR do eurozóny. Prezident členy rady jmenuje do funkce. Podle Zemana je ČNB nakloněna odkládání vstupu Česka do eurozóny, protože by při něm ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky.