Světová ekonomika reaguje na politické události, nejvíce se propadly technologické firmy

Reakce trhů

Reakce trhů Zdroj: Reuters

Detail 5qubitového čipu, který má sice omezené schopnosti, ale pro základní testování to zatím stačí. C9lem je v první finální generaci dosáhnout na 50 qubitů v jednom čipu.
Snímek části čipu od IBM, který kombinuje optické spojení (modře) a měděné elektrické spojení (žlutě). Vše na jednom čipu.
Parlamentní volby ve Francii: Odvolil už také nový prezident Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte.
Prezident Macron se svou manželkou vyrazili k volebním urnám na kole.
Prezident Macron se svou manželkou vyrazili k volebním urnám na kole.
7
Fotogalerie

Po pátečním propadu akcií společnosti Apple a politických událostech v Evropě se technologické firmy a trhy cítí v nejistotě. Také proto se mnozí investoři rychle zbavují svých podílů ve firmách z důvodu obavy před rozsáhlejší krizi. 

Ztráta akcií Applu byla největší za více než rok, jako první tak začaly klesat akcie amerických technologických společností. Propad zažil již v pátek index Nasdaq 100, v pondělí na situaci zareagovaly trhy po celém světě. Indexy táhly dolů především takové společnosti jako Samsung, čínský Tencent nebo nizozemský holding ASML, který v průběhu pondělí ztratil 3,75 procenta.

Z dalších evropských společností klesl například francouzsko-italský výrobce čipů STMicroelectronics, jehož akcie se propady o více než osm procent.

Podobně zareagoval také technologický index trhu .SX8P, jež se propadl o více než 3,3 procenta, což znamená největší ztrátu od loňského října. Index přitom na začátku června dosáhl svého patnáctiletého maxima.

Například index Stoxx 600 však klesl jen o 0,6 procenta. Může za to především růst ceny ropy, ale také situace ve Francii. Po prvním kole tamních parlamentních voleb totiž vítězí strana prezidenta Macrona En Marche!, která si klade za cíl pomocí reforem podpořit francouzské podnikatele. Naopak situace v Británii, kde je sice nejistá situace kolem vlády, ale vše nasvědčuje „měkkému“ brexitu, se projevila na nejistotě libry.

Italský trh s dluhopisy zase odrazil výsledek víkendových komunálních voleb. V nich propadla populistická strana bývalého baviče Beppa Grilla Movimento 5 Stelle (Hnutí 5 hvězd), ceny dluhopisů tak rostly vzhůru.

Situaci na rozkolísaném trhu však mohou ovlivnit také další politické události. Kromě nejasného sestavování britské vlády se bude také v úterý na půdě Senátu ve Washingtonu řešit možné ovlivnění amerických voleb ze strany Ruska. „Politická rizika rostou,“ uvedla pro Reuters Kathleen Brooksová z londýnské burzy.