Ubývá obligací s nejvyšším ratingem

ilustrační foto

ilustrační foto

Nabídka obligací oficiálně hodnocených jako „bezpečné“ se na trhu ztenčuje. Po pondělní hrozbě ratingová agentury Standard & Poor’s, která hrozí snížením ratingu patnácti členským zemím eurozóny, včetně šesti států s prestižním ratingem AAA, je pravděpodobné, že „bezpečných“ dluhopisů ubude ještě více.

S&P již o nejvyšší možný rating AAA připravila Spojené státy – jeden z největších zdrojů vládních dluhopisů s nejvyšším možným ratingem. Světová nabídka obligací s ratingem AAA rostla až do roku 2008, ale od roku 2009 vytrvale klesá. Podle společnosti Evolution Securities z trhu zmizí další tři biliony eur obligací s nejvyšším ratingem, pokud agentura S&P skutečně odebere Německu a dalším pěti zemím eurozóny nejvyšší možný rating.

Idea „bezrizikových“ aktiv, které ratingové agentury hodnotí stupněm AAA, dlouho byla – a nadále zůstává – pilířem, okolo kterého se moderní finanční systém otáčí. Možnost dalšího hromadného snížení ratingu vládních dluhopisů klíčových zemí však investory nechává chladnými. Výnosy německých vládních dluhopisů na hrozbu S&P téměř nereagovaly. „Není divu,“ napsali analytici RBS svých klientům: „Pokud S&P sníží rating šesti zemím eura s AAA hodnocením, o jednotku nižší stupeň se prostě stane novým normálem, alespoň ve světě S&P.“

Minimálně investoři v eurozóně budou nadále věřit německým bondům. „Euroví investoři asi budou nadále vnímat německé dluhopisy jako relativní AAA dluhopis,“ míní Jaromír Šindel, hlavní analytik české Citibank. Centrální banky už nyní přijímají i hůře hodnocené dluhopisy. „ECB akceptuje jako zástavu proti svým půjčkám i řecký junk,“ dodává Jaroslav Brychta, analytik XTB Brokers.

Rating vybraných zemí podle S&PRating vybraných zemí podle S&P | S&P