Varšavská burza ztrácí svůj lesk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na varšavské burze GPW se v prvním čtvrtletí 2015 uskutečnily jen dva primární úpisy akcií (IPO). Uvádí to IPO Watch Europe, pravidelná statistika poradenské firmy PwC. Je to jen přechodný útlum, nebo známka blížícího se soumraku polského trhu, který v posledních letech vystoupal na pozici regionálního lídra?

Ještě v posledním čtvrtletí 2014 debutovalo na varšavském parketu devět firem, celý minulý rok přinesl 35 primárních úpisů (28 na hlavním trhu, sedm na vedlejším trhu NewConnect pro inovativní společnosti), což GPW zajistilo čtvrté místo v Evropě za londýnskou LSE a trhy Nasdaq OMX a Euronext. Rok 2013 byl ještě úspěšnější: tehdejších 54 varšavských úpisů překonal jenom Londýn.

První letošní debut přišel už 8. ledna. Stavební firma Dekpol nabídla akciový balík v hodnotě 6,9 milionu eur. Na další IPO musela Varšava čekat šest týdnů – koncem února vstoupil na trh NewConnect výrobce plastových obalů Gekoplast, který úpisem získal 1,3 milionu eur. Jedinou další změnou v nabídce titulů už byl jen přesun farmaceutické firmy Biomed-Lublin z trhu NewConnect na hlavní trh.

„Byl to nejhorší kvartální výsledek za deset let,“ uvedl Filip Gorczyca z PwC pro deník Gazeta Wyborcza.

Nezájem je pozoruhodný vzhledem k rekordně nízkým základním úrokovým sazbám v Polsku, dodává deník. Vysvětlení hledá v loňské penzijní reformě, která měla drasticky omezit roli druhého pilíře, tedy otevřených penzijních fondů OFE. Ty měly 16 milionů členů, které do fondů odváděli 7,3 procenta svých penzijních příspěvků. Teď jich zbylo 2,5 milionu s odvodem 2,92 procenta. Tím alespoň zdůvodnil svůj odchod z GPW provozovatel kin Global City Holdings. Šéf penzijní společnosti ING PTE Grzegorz Chłopek to ale považuje za výmluvu. Fondy v minulém roce podle něj nashromáždily na svých kontech miliardy.

Důvod tak může být jinde. Varšavě se nedostává zahraničních investorů, kteří se soustředí na jiné trhy, a tak ani menší investoři doma nevidí příklad k následování, míní jeden z expertů.

Zdá se však, že první čtvrtletí nestanovilo Varšavě novou normu. Jen za dva dubnové týdny vstoupily dvě společnosti na vedlejší trh a jedna na hlavní.

Varšava má po sezoně. Ambice polské burzy rozprášila penzijní reforma