Zlato od počátku roku výrazně zdražuje, investoři hledají jistoty

ilustrační foto zlatých cihel

ilustrační foto zlatých cihel Zdroj: ctk/AP

Jeden z nejkrásnějších kovů, který fascinoval lidstvo po tisíce let, znovu získává svůj ztracený lesk. Prudký propad akciových trhů totiž nutí investory utíkat do bezpečnějších aktiv.

Zdá se, že nedůvěra, která vůči zlatu panovala v minulém roce, skončila. Zatímco v prosinci minulého roku se zlato prodávalo v rozmezí 1050 až 1100 dolarů za unci, tak nyní jeho cena dosahuje přibližně 1280 dolarů za unci. Zlato se tak v současném roce stalo zajímavou investicí s vysokým zhodnocením. Co táhne ceny žlutého kovu nahoru?

„Důvodů vidím několik. Za prvé na začátku roku došlo k prudkému propadu na akciových trzích a investoři hledali zajištění. Proto poptávali zlato. Za druhé dále klesaly výnosy tzv. bezpečných aktiv, tedy státních dluhopisů. Velká jejich část již nese i záporný výnos. V takové situaci je pro řadu investorů lepší držet zlato, které sice nese nulový úrok, i ten je však lepší než úrok záporný u dluhopisů,“ uvedl Pavel Ryska, analytik J&T Bank s tím, že letos se podle něj konečně zastavilo dlouhé posilování amerického dolaru. Slabší dolar je totiž pozitivní pro cenu zlata v dolarech, jelikož je poté levnější pro investory ze zemí mimo USA.

Cenu žlutého kovu také táhnou obavy ohledně možného vystoupení Velké Británie z EU. Některé nové průzkumy totiž dokazují, že pravděpodobnost brexitu narostla. „Pokud by k brexitu došlo, očekával bych další růst ceny. Při setrvání Velké Británie v EU by sice mohlo dojít k poklesu, jiné faktory zmíněné výše jsou však zde stále a cenu zlata podporují,“ uvedl analytik Ryska.

Předpovídat další vývoj cen zlata je často rovno věštění z křištálové koule. V případě, že akciové trhy budou vykazovat nelichotivé výsledky, pak by mohla cena dále růst. „Mizivé výnosy ostatních aktiv a poměrně vysoké ceny na akciových trzích budou zlatu nadále nahrávat. Zlato považuji za vhodnou dlouhodobou investici a je na něj podle mého názoru správný čas, uvedl Ryska s tím, že kov není vhodný na krátkodobé spekulace, ale jako střednědobá či dlouhodobá investice.