Zlato prudce zlevnilo. Dosáhlo už stropu?

Vývoj ceny zlata

Vývoj ceny zlata Zdroj: E15

Cena zlata zrychlila pokles a během dne odepsala více než čtyři procenta. Zatímco v úterý atakovala nové rekordy a dostala se až nad 1911 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), dnes klesla na zhruba 1750 dolarů za unci. Kov se tak pohybuje v blízkosti týdenního minima. Za propadem ceny je zřejmě technická korekce.

Na promptním trhu, kde se obchoduje zlato k okamžitému dodání, se kov krátce před osmou hodinou středoevropského času prodával za zhruba 1758 dolarů. To byl proti úterý propad asi o 3,9 procenta. Z rekordních 1911,46 dolarů tak zlato za jediný den zlevnilo o více než 150 dolarů.

Žlutý kov stlačily dolů překvapivě příznivé statistiky ze Spojených států. Část investorů tak sáhla k výběru zisků, které jim přinesl dosavadní růst ceny.

„Investoři využívali zlato spíš jako barometr strachu, než jako pojistku proti inflaci,“ uvedl pro Bloomberg analytik Adam Klopfenstein z MF Global Holdings.

„Tato komodita se stala nesmírně oblíbenou mezi investory a hedgeovými fondy, i když technické indikátory naznačovaly, že je nadhodnocená. Bylo jen otázkou času, než trh narazí na strop,“ sdělil Reuters svůj pohled obchodník s opcemi na zlato z Arbitrage LLC Mihir Dange.

I přes dnešní propad ale cena zlata vykazuje od začátku měsíce zhruba osmiprocentní nárůst. Částečně je za ním snížení úvěrového ratingu Spojených států, spekulace o dalším uvolňování měnově politiky v USA, stejně jako obavy z dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně.

Vývoj ceny zlata v posledním roce

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | E15

Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Finanční trhy předpokládají, že Bernanke by právě v tomto projevu mohl naznačit další uvolňování měnové politiky.

Analytik Carl Firman z finanční společnosti VM Group poznamenal, že na vývoj ceny zlata bude mít zásadní vliv právě to, zda Fed sáhne k další podpoře ekonomiky. Pak by záleželo na tom, jakou formu by případná podpora měla. Investoři se ale začínají přiklánět k názoru, že další kvantitativní uvolňování moc pravděpodobné není.