Zmrazení těžby ropy? Moskva i Saúdové naopak hrozí jejím navyšováním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Rusko je podobně jako Saúdská Arábie schopno zvýšit těžbu ropy, uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Těžařským zemím se v neděli nepodařilo dohodnout na zmrazení těžby ropy, protože Saúdská Arábie trvá na tom, aby se k dohodě připojil také Írán.

Saúdská Arábie rovněž varovala, že by mohla těžbu namísto zmrazení zvýšit, a to až o dva miliony barelů denně na více než 12 milionů barelů denně. To by jí umožnilo vystřídat Rusko na postu největšího producenta ropy na světě.

“(Saúdové) jsou schopni výrazně zvýšit těžbu. Ale my také,“ prohlásil Novak na okraji mezinárodní energetické konference v Moskvě. Dodal, že Rusko, jehož těžba se nyní pohybuje na rekordních úrovních v blízkosti 11 milionů barelů denně, by teoreticky mohlo produkci zvýšit na 12 až 13 milionů barelů denně.

Ceny ropy Brent:

Těžba ropy v Rusku již prudce stoupla ze zhruba šesti milionů barelů denně na přelomu tisíciletí. Odborníci na ropný trh sice opakovaně předpovídají nevyhnutelný pokles ruské produkce, ten ale zatím nenastal, upozornila agentura Reuters.

S plány na zmrazení produkce ropy s cílem podpořit ceny suroviny v únoru přišly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar. Podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních těžařů. Írán nicméně účast na dohodě o zmrazení těžby odmítá, protože po zrušení mezinárodních sankcí hodlá zvýšit produkci ropy zpět na dřívější úroveň.