Zneuznaný dobyvatel Londýna i zázrak lithia. Patero akciových vítězů podle Michala Semotana

Wall Street dává pro letošní rok více smyslu po částech než jako celek.

Wall Street dává pro letošní rok více smyslu po částech než jako celek. Zdroj: Grafika e15

Analytická očekávání o pohybu hlavních akciových trhů v letošním roce provází na počátku ledna nebývalá kontroverze. Jen desítka nejvýznamnějších bank z Wall Street se v prognóze konečné hodnoty klíčového indexu S&P 500 rozchází takřka o tři tisíce bodů. Výhledy tak sahají od totálního zmaru spojeného se čtyřicetiprocentním propadem až po dvouciferný růst. Investiční strategie založená na prostém kopírování indexu tak může být pro tento rok poněkud ošidná. Nahlédli jsme proto do dílen domácích analytiků, kteří se nebáli zhostit ožehavé role „stockpickerů“ a prozradili konkrétní tituly firem, které letos mají skvělé byznysové východisko. A možná svým akcionářům udělají v závěru roku spoustu radosti.

„Ačkoli akcie obvykle dosahují dobrých výsledků při ekonomickém vzestupu, v roce 2023 již dostatečně zazářily a obáváme se přinejmenším krátkodobé volatility,“ potvrzuje smíšený pohled na akcie jako celek hlavní globální analytik společnosti Invesco Paul Jackson.

Německý správce aktiv Invesco, který momentálně řídí peníze klientů za bezmála 1,75 bilionu dolarů, sice připouští letošní růst akcií, jeho doménou prý ale nebude Wall Street. „Favorizujeme Evropu a nadále upřednostňujeme rozvíjející se trhy včetně Číny,“ uvádí Jackson v lednové analýze Alokace aktiv pro rok 2024, ze které e15 čerpá. Konkrétně akcie eurozóny Invesco například považuje za jeden ze tří typů nejvýnosnějších aktiv pro letošní rok, a to z pohledu korunového investora. 

Burzovní předpověď je o to komplikovanější, že na americkém parketu momentálně už prakticky tři měsíce běží hektická rally, která dokázala investorům vydělat od počátku října už kolem třiceti procent. Řada investorů tak má už s nadsázkou „vyděláno“ a stojí před ožehavou otázkou, jak se Wall Street balancující kolem historického maxima vypořádá hned s několika palčivými otazníky pro letošní ekonomický vývoj.

Prvním je setrvávající strašák recese. Druhým jsou úrokové sazby amerického Fedu, který má sice potenciál recesi zmírnit snížením úroků, zároveň je ovšem ve své politice tradičně velmi opatrný. A to vše závisí na míře inflace, jejíž relativně rychlý ústup v posledních měsících se může zadrhnout.

„Očekáváme, že index S&P 500 letos mírně poklesne. Zvláště pokud současné relativně vysoké úroky vytrvají déle a další investoři tak podlehnou kouzlu vysokoúročených depozit. Pak bude pokles akcií asi nevyhnutelný,“ uváděl v závěru roku v rozhovoru pro e15 šéf české Saxo Bank Štefan Végh.

V uplynulých měsících přitom Wall Street naráz oslavila pomyslným drahým šampaňským všechny pozitivní hypotézy, které se byť i jen mihly na titulcích novin. Podle některých ovšem trestuhodně předčasně. Má tedy smysl stěhovat své těžce vydřené úspory v příštím roce na Wall Street, anebo je lépe nechat je stále ještě v bezpečí českých spořicích účtů?

Řešením může být výběr konkrétních akcií. Dnes usedl do naší zpovědnice legendární portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan a dal k dobru patero akcií, které teď prostě vyhlížejí nadějně. Ale znáte to, přizvat bude třeba štěstí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!