Čínský průmysl prohloubil pokles, služby rostly nejpomaleji za osm let

Čínští dělníci, ilustrační foto

Čínští dělníci, ilustrační foto Zdroj: CC0: MarkoLovric via Pixabay.com

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v únoru prohloubila pokles na minimum za více než čtyři roky a sektor služeb rostl nejpomaleji za osm let. Údaje čínského statistického úřadu založené na výsledcích anket u nákupních manažerů potrvzují další zpomalování druhé největší ekonomiky světa.

Index nákupních manažerů v průmyslu klesl v únoru na 49,0 bodu z lednové úrovně 49,4 bodu a sestoupil na minimum od listopadu 2011. Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali pokles jen na 49,3 bodu. Ukazatel je už sedmý měsíc po sobě pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity v sektoru.

Index podnikatelské aktivity ve službách klesl v únoru podle statistického úřadu na 52,7 bodu z lednových 53,5 bodu. Sektor služeb se má podle nové strategie čínského vedení stát novým motorem růstu.

Cn Industrial Production

Čínská ekonomika v loňském roce zpomalila růst na 6,9 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za 25 let. Čína zvolnila i v posledním loňském čtvrtletí, kdy se její hrubý domácí produkt zvýšil v meziročním srovnání o 6,8 procenta, nejméně od prvního čtvrtletí 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.

Pokračující útlum ekonomiky vyvíjí další tlak na čínskou vládu, aby podnikla opatření na podporu ekonomiky. Čínská centrální banka v pondělí snížila o půl procentního bodu podíl minimálních rezerv, které jí musí odvádět z vkladů komerční banky. Tento krok na podporu ekonomiky učinila banka už popáté od loňského února.