ČNB: Ekonomika poroste o 2,6 procenta, inflace ještě zpomalí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Česká národní banka v nové prognóze počítá nadále letos s růstem ekonomiky o 2,6 procenta. Pro příští rok centrální banka odhad zlepšila na 3,2 procenta z únorových tří procent. Odhad vývoje inflace ČNB snížila.

Ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s inflací 1,5 procenta a ve třetím čtvrtletí 2016 s inflací dvě procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude 1,6 procenta, respektive 2,1 procenta. Rizika pro odhadovaný vývoj hodnotí centrální banka jako protiinflační, tedy že mohou působit proti růstu cen.

Prognóza počítá dále se stabilitou tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni a využíváním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016. Bankovní rada dnes zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Dosavadní tempo růstu české ekonomiky

Bankovní rada také znovu uvedla, že je připravena posunout hladinu kurzového závazku, tedy oslabit více kurz koruny, pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných mimo jiné způsobit propad domácí poptávky nebo k systematickému poklesu inflačních očekávání.

Odhady se podobají

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Podle nejnovější prognózy Evropské komise letos ekonomika poroste o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta.

Podle průzkumu mezi 20 českými odbornými institucemi, které zveřejnilo v dubnu ministerstvo financí, má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. Průzkum pro letošek předpovídá 2,4 procenta, pro rok příští a rok 2017 pak 2,6 procenta.