Co vám (ne)uteklo: PPF mizí z Číny, Rusnok odchází a Orsay kupují Američané

Video placeholde
Nový generální ředitel PPF Jiří Šmejc
Končící guvernér centrální banky Jiří Rusnok
2
Fotogalerie

Opusťme iluzi, že vláda může kompenzovat inflaci všem, bilancuje Rusnok. ČEZ se řítí do období mimořádné prosperity. Analytici očekávají násobný nárůst dividend. PPF vycouvá z Číny, zaměří se na Evropu. Umíme pracovat více, než je zvykem na Západě, říká Šmejc.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Opusťme iluzi, že vláda může kompenzovat inflaci všem, bilancuje Rusnok  

Názor, že zvyšování úrokových sazeb centrální bankou sehrálo důležitou roli v prudkém nárůstu inflace v Česku, je pomýlený. V pořadu deníku E15 Očima guvernéra to řekl končící šéf České národní banky Jiří Rusnok. Rovněž se ohradil proti snahám kompenzovat občanům i podnikatelské sféře veškeré negativní dopady způsobené rychlým růstem cen.

ČEZ se řítí do období mimořádné prosperity. Analytici očekávají násobný nárůst dividend

Polostátní energetická skupina ČEZ splňuje všechny předpoklady, aby svým akcionářům dokázala vydělat. Vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám energií na burze zažívá nejlepší léta za poslední dobu. Příští rok má být navíc z pohledu analytiků rekordní, což by měli investoři pocítit na dividendách.

PPF vycouvá z Číny, zaměří se na Evropu. Umíme pracovat více, než je zvykem na Západě, říká Šmejc

Česká finanční skupina PPF se chce do budoucna více zaměřit na investice v západní Evropě. Naopak hodlá postupně opustit čínský trh, kde již podnikatelské prostředí zejména kvůli regulacím tamní vlády nepřeje splátkovému byznysu – a tedy ani aktivitám Home Creditu. Nový generální ředitel PPF Jiří Šmejc se vyjádřil i k dalším záměrům s Air Bank a podílu v Moneta Money Bank.  

Česká Orsay zamířila do amerických rukou. Byznys může pokračovat  

Tuzemské obchody Orsay změnily vlastníka. Podle informací několika na sobě nezávislých zdrojů je v červnu koupila investiční společnost Gordon Brothers z Bostonu. Američtí specialisté na padlé firmy mají v Česku ponechat obchodní značku a dále podnikat. Významným milníkem transakce byla polovina června, kdy německá mateřská společnost zmizela z obchodního rejstříku jako vlastník českého byznysu.  

Putin rozbil evropský sen o Schengenu na obloze. Letoví dispečeři se mají vzdát státních hranic 

Sjednotit Evropany se nedaří ani na zemi, ani ve vzduchu. Plán Evropské komise na vybudování Single Sky čili Jednotného nebe, který počítá s odbouráním vzdušných národních hranic, znovu narazil. Vzniku nebeského Schengenu, kdy by letové dispečery v jednotlivých zemích řídila nadřazená evropská instituce, brání válka na Ukrajině, ale i dlouhodobá neshoda evropských zemí. Změnu může přinést české předsednictví v Radě Evropské unie.

Srí Lanka kompletně zkolabovala. Zemi ničí vysoká inflace a chybí jí benzin

Oblíbená turistická destinace a čajový ráj se zmítá v největší finanční krizi od vyhlášení nezávislosti v roce 1948. Největším problémem je nedostatek pohonných hmot, kvůli němuž dochází k roztržkám a lidé volají po odstoupení vládnoucí rodiny Radžapaksů. V pondělí vláda navíc rozhodla, že s platností od půlnoci bude benzin vydáván pouze lidem zajišťujícím základní služby. Jednou z nadějí je pro zemi příliv turistů a záchranný balíček od Mezinárodního měnového fondu.