ČEZ se řítí do období mimořádné prosperity. Analytici očekávají násobný nárůst dividend

Oficiální odhady analytiků počítají s tím, že letos energetický gigant díky vývoji na burze vykáže provozní zisk (EBITDA) zhruba 90 miliard korun a v příštím roce dokonce přes sto miliard.

Oficiální odhady analytiků počítají s tím, že letos energetický gigant díky vývoji na burze vykáže provozní zisk (EBITDA) zhruba 90 miliard korun a v příštím roce dokonce přes sto miliard. Zdroj: ctk

Polostátní energetická skupina ČEZ splňuje všechny předpoklady pro to, aby svým akcionářům dokázala vydělat.
Analytici sledující akciový titul ČEZ to v poslední době příliš těžké nemají. Pokud se politici nevyjadřují k možným regulacím energetického sektoru, tržní fundamenty a s ní spojená energetická krize tlačí výkonnost největší státní firmy do rekordních výšin. 
3
Fotogalerie

Polostátní energetická skupina ČEZ splňuje všechny předpoklady pro to, aby svým akcionářům dokázala vydělat. Vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám energií na burze zažívá nejlepší léta za poslední dobu. Příští rok má být navíc z pohledu analytiků rekordní, což by měli investoři pocítit i na dividendách.

Analytici sledující akciový titul ČEZ to v poslední době nemají příliš těžké. Pokud se politici nevyjadřují k možným regulacím energetického sektoru, tržní fundamenty a s nimi spojená energetická krize tlačí výkonnost největší státní firmy do rekordních výšin.

Oficiální odhady analytiků počítají s tím, že letos energetický gigant díky vývoji na burze vykáže provozní zisk (EBITDA) zhruba 90 miliard korun a v příštím roce dokonce přes sto miliard. To by byl v tomto ukazateli vůbec nejlepší výsledek v historii firmy. Rekordy bude firma atakovat i u čistého zisku, který je klíčový pro dividendy. Ten se má podle konsenzu analytiků v příštím roce vyšplhat k 50 miliardám, což je jen o dvě miliardy méně než v dosud nejlepším roce 2009.

Analytici na základě optimistických vyhlídek zlepšují prognózy i u očekávaných dividend. Bohumil Trampota z Komerční banky například odhaduje, že v příštím roce by dividenda mohla dosáhnout 74 korun za akcii a následující rok dokonce 153 korun za kus. Skupině by se navíc mělo dařit i dál, ale přesné prognózy za rok 2023 už kvůli turbulentní době ztrácejí vypovídací hodnotu.

„Naposledy jsme upravili cílenou cenovku pro ČEZ na začátku června, a to z 905 na 1393 korun za akcii. Důvod je jednoduchý – vysoká cena plynu, která zvyšuje ceny elektřiny, a tím pádem zlepšuje výsledky elektráren,“ říká Trampota. 

Ostatní analytici mu dávají za pravdu. Z celkem třinácti zveřejněných doporučení analytiků jich sedm doporučuje akciový titul koupit a zbytek držet. V průměru vidí cenovku akcie na úrovni 1073 korun. Aktuálně je hodnota akcie na 1109 korunách. 

Trampota ale na svém optimismu trvá. „Extrémně vysoké ceny elektřiny na burze, které jsou meziročně na 3,6násobku, se budou promítat do hospodaření firmy ještě minimálně v následujících dvou letech, protože ČEZ prodává vyrobenou elektřinu se zhruba dvouletým předstihem,“ popisuje hlavní vliv na hospodaření firmy Trampota. Časem lze sice pokles cen elektřiny na burze očekávat, ale nikoliv už na původní úroveň.

Podobně se vyjadřuje i Jan Raška z Fio banky. „Výrazně pozitivní trend v hospodaření bude velmi pravděpodobně pokračovat i v roce 2023, prodejní cena silové elektřiny směřuje k úrovním kolem 129 eur. To nám podle našich prvních odhadů indikuje provozní zisk (EBITDA) poblíž 125 miliard, čistou ziskovost téměř 70 miliard a dividendu za tento rok kolem stovky korun za kus,“ říká Raška. 

Výhodou ČEZ je podle analytiků zároveň její energetický mix, který je převážně tvořen bezemisními jadernými elektrárnami a také obnovitelnými zdroji, na něž nedopadá systém emisních povolenek.

Klíčovou roli bude hrát ale i vláda, která jednak zvažuje, že by zisky ze sektoru solidárně přerozdělila do zbytku ekonomiky a zároveň už připravuje plán na možné zestátnění části firmy. V obou případech lze ale rozhodnutí očekávat až s odstupem času, například zestátněním se bude valná hromada zabývat až v příštím roce.

V tuto chvíli tak zraky investorů směřují na východ. 11. července má totiž ruská státní plynárenská společnost Gazprom zahájit desetidenní pravidelnou a plánovanou odstávku plynovodu Nord Stream 1, kvůli čemuž budou dodávky plynu z tohoto směru zcela zastaveny. Z řad státníků i analytiků navíc zaznívají varovné hlasy, že k následnému obnovení dodávek vůbec nemusí dojít.

„Pokud k takovému scénáři dojde, okamžitě vzroste cena plynu i elektřiny. To by znamenalo, že by se výhled hospodaření firmy ČEZ ještě daleko zlepšil. Na druhou stranu by to znamenalo obrovskou ránu pro celou evropskou ekonomiku,“ uzavřel Trampota.

Akcionáři ČEZ v úterý na valné hromadě schválili dividendu 48 korun za kus. Loni ČEZ akcionářům vyplatil druhou nejvyšší dividendu v historii, když jim poslal 52 korun za jeden kus cenného papíru. Z dlouhodobějšího hlediska jsou obě dividendy nadmíru vysoké. Mezi lety 2013 až 2020 se dividendy pohybovaly pod úrovní 40 korun za kus.