Další známka zpomalení: Německý vývoz klesl nejvíce za pět a půl roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Janos Balazs, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Přebytek zahraničního obchodu Německa se v srpnu snížil na 17,5 miliardy eur (480,5 miliardy korun) z červencových 22,2 miliardy eur. Způsobil to hlavně vývoz, který se propadl nejvíce za pět a půl roku. Zpráva, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad, je dalším signálem zpomalování největší evropské ekonomiky.

„Už žádná letní pohádka, ale spíš německý letní horor,“ komentoval data ekonom ING Carsten Brzeski.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení přebytku jen na 18,5 miliardy eur. Podle statistického úřadu k poklesu přispěly letní prázdniny, které v některých spolkových zemích letos začaly později.

Vývoz ze země se v srpnu snížil o 5,8 procenta, což byl nejvyšší propad od ledna 2009, tedy od doby, kdy byla na svém vrcholu globální finanční krize. Analytici čekali pokles jen o čtyři procenta. Dovoz se snížil o 1,3 procenta. Prognózy analytiků počítaly s poklesem importu o jedno procento.

Německá ekonomika zahájila letošní rok silným růstem, ve druhém čtvrtletí však klesla. V poslední době někteří ekonomové varují, že by ekonomika mohla za třetí čtvrtletí zaznamenat další pokles, což by znamenalo, že se technicky propadla do recese.

Má vláda více utrácet?

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok na 1,4 procenta z předchozích 1,9 procenta. V příštím roce pak čeká mírně zrychlení na 1,5 procenta. Předchozí odhad však počítal s růstem o 1,7 procent.

Propad vývozu zřejmě přispěje k zintenzivnění diskuse, zda by se vláda neměla přestat soustředit na snižování státního dluhu a namísto toho podpořit ekonomiku investicemi. „Už nerosteme,“ prohlásil hlavní ekonom Německé obchodní a průmyslové komory Volker Treier. „Po léta jsme v Německu měli příliš málo investic,“ dodal.

Více státních investic po Německu žádají a další členské státy EU. Ty doufají, že peníze ze Berlína pomohou nastartovat ekonomický růst v celé unii.