Démonický lékař Barták žádá o oddlužení. Miliony prý nesplatí, založil ale nový byznys

Lékař Jaroslav Barták přichází ke krajskému soudu, 2. prosince 2022 v Liberci

Lékař Jaroslav Barták přichází ke krajskému soudu, 2. prosince 2022 v Liberci Zdroj: ČTK

Lékař Jaroslav Barták přichází ke krajskému soudu, 2. prosince 2022 v Liberci
2
Fotogalerie

Necelé čtyři měsíce po propuštění z jedenáctiletého trestu požádal o oddlužení lékař Jaroslav Barták. V návrhu na oddlužení podaném tento týden Městskému soudu v Praze uvádí, že vzhledem k věku i jeho zhroucené profesní pověsti nebude schopen splatit své dluhy, které byly vesměs splatné během jeho pobytu ve výkonu trestu. Barták, který si v jablonecké věznici odpykával trest hned za několik sexuálních deliktů, přiznal dluhy v řádu jednotek milionů korun, na druhou stranu v návrhu nevylučuje rozjezd nového byznysu.

„Dlužník dlouhá léta pracoval jako lékař, zároveň podnikal ve zdravotnictví, vedl rodinný život, kdy se staral o svou rodinu a blízké. Později pak procházel životní etapou, kdy osobní problémy řešil nevhodným způsobem, což v roce 2012 vedlo k uložení trestu a k následnému zpřetrhání vazeb pracovních i osobních,“ uvádí ve svém návrhu na oddlužení Jaroslav Barták.

Lékař se z vězení vrátil v září loňského roku a podle svého vyjádření se rozhodl řešit své dluhy. „Dlužník si je vědom, že již pravděpodobně nebude mít příležitost, aby vyrovnal všechny dluhy včetně veškerých penále a úroků z prodlení v celé jejich výši,“ dodává Barták. 

Lékař v návrhu uvádí celkem šest věřitelů, dohromady jeho závazky představují částku kolem dvou a půl milionu korun. Dluhy zahrnují závazky vůči České spořitelně, nedoplatky zdravotního pojištění, ale i několikasettisícový dluh na výživném. Jako svůj jediný příjem uvádí Barták starobní důchod, který mu byl přiznán v částce na prahu 29 tisíc korun.

„V případě, že by měl dlužník časem i jiný příjem, či generoval zisk z nově založeného podnikání, bude o tom informovat soud,“ dodává Barták v návrhu. Zároveň dle svých slov začal s jednáním o vymáhání svých pohledávek, jejichž dobytnost sám považuje za neznámou. 

Podle obchodního rejstříku Jaroslav Barták založil v prosinci firmu s názvem Lví Klub Praha, ve které působí jako jediný společník. Firma má základní jmění patnáct tisíc korun. Barták v minulosti založil Lions Club, který měl fungovat jako pokračovatel Svobodných zednářů a snažil se do něj lákat slavné lidi. V minulosti byl Barták společníkem ve firmě Magnollia, na jeho podíl ale soud už před lety uvalil exekuci. 

Lékař v minulosti odsouzený hned za několikanásobné znásilnění o sobě dal po propuštění vědět na jedné z předvolebních akcí prezidentského kandidáta Petra Pavla, kterému se podle svých slov snažil nabídnout spolupráci – neúspěšně. Zároveň na akci podle zpráv Seznam.cz rozdával vizitky a propagoval zmíněný Lions Club. Barták se objevil i na lednové diskusi s Andrejem Babišem v Benešově. 

Barták byl loni propuštěn na podmínku. Do konce dvanáctiletého trestu mu zbýval zhruba rok. V letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací.

Soudy lékaři uložily souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Barták se k činům nikdy nepřiznal.

Z(a)tracená čísla 18. díl – Zadlužení státu

Video placeholde
• Videohub