Do Hongkongu se vrací napětí, výrobci čipů vydělávají na hráčích a Easyjet se otřásá

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Napětí v Hongkongu

Plány Pekingu na posílení vlivu v Hongkongu vyvolaly vlnu nechuti ve městě i v zahraničí. Opoziční poslanci varovali, že status města jako mezinárodního finančního centra je v ohrožení. Čína oznámila, že hodlá na území „zavést zdravé právní systémy a represivní mechanismy pro zajištění národní bezpečnosti“.

Burzovní pády

Na čínské plány pro Hongkong intenzivně reaguje i tamní burza. Index Hang Seng spadl o pět procent, hongkongský dolar je nejslabší za šest měsíců. Pád burzy v Hongkongu ovlivnil i další akciové trhy v Asii.

Hráči táhnou

Investoři do výrobců čipů si mohou oddychnout. Nvidia předpověděla, že ve druhém čtvrtletí fiskálního roku dosáhne výnosů 3,65 miliardy korun. Firmě a dalším výrobcům čipů pomáhá růst poptávky ze strany provozovatelů internetové infrastruktury a také stoupající prodeje vybavení pro hraní počítačových her.

Easyjet na rozcestí

Zlomový den pro nízkonákladové aerolinky Easyjet je tu. Akcionář, zakladatel a bývalý šéf společnosti Stelios Haji-Ioannou vyvolal hlasování o odvolání vedení firmy. Haji-Ioannou usiluje o zastavení kontraktu na dodání stovky letounů Airbus A320neo v hodnotě 4,6 miliardy liber.

Očekávané události

Ve Velké Británii budou zveřejněny výsledky maloobchodních tržeb za duben, přičemž se očekává dvouciferný procentuální propad. Data o hospodaření zveřejní módní skupina Burberry.