Amazon otevřel tři logistická centra v Polsku

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Americký internetový prodejce Amazon otevřel necelé dva měsíce před vánočními svátky tři logistická centra v západním Polsku, která budou zaměstnávat celkově kolem 5000 lidí. Společnost tím dokončila svou evropskou logistickou síť, uvedla agentura AP. Amazon nyní staví sklad v Dobrovízi u Prahy.

Dnes Amazon otevřel centrum v Sadech u Poznaně, kde bude zaměstnávat asi 2500 pracovníků. Dvě další střediska zahájila provoz v úterý poblíž Vratislavi (Wroclaw), kde bude pracovat celoročně celkem dalších 2500 zaměstnanců. Před Vánoci firma zvýší dočasně počet pracovních sil v polských centrech o dalších 5000 lidí.

Polská centra jsou součástí širší logistické sítě Amazonu, řekl šéf evropských operací firmy Tim Collins. Další logistická centra má Amazon v Německu, Británii, Francii a Itálii.

Tento týden stávkují zaměstnanci distribučního střediska Amazonu v bavorském Grabenu a v dalších čtyřech střediscích v Německu zaměstnanci uvažují, že se k nim připojí. Odbory se snaží stávkami před vánoční sezonou zvýšit tlak na vedení Amazonu ve sporu o pracovní podmínky, který trvá už víc než rok.

Amazon už staví i v Česku

Amazon v září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, který má být dokončen v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu od záměru ustoupila.