Bratislavský dopravní podnik bude najímat studenty pro řízení tramvají

Škoda 30T Dopravního podniku Bratislava

Škoda 30T Dopravního podniku Bratislava Zdroj: Japonsky-bonsaj , CC BY-SA 4.0, wiki

Bratislavský městský dopravní podnik (DPB), který se potýká s nedostatkem řidičů, chce do svých řad přilákat studenty vysokých škol. V rámci brigády by po absolvování příslušného výcviku mohli řídit tramvaje.

„Chystáme se oslovit studenty, kteří mohou mít v některých studijních odborech relativně problematický start do života a uplatnění (v praxi). Zda s námi zůstanou jen během studia, nebo zůstanou natrvalo, je samozřejmě předčasné říct. Budeme usilovat o to, aby s námi zůstali co nejdéle,“ uvedl generální ředitel DPB Milan Urban.

Podle slovenských medií se dopravce inspiroval u kolegů z Brna. Tamní dopravní podnik vypsal inzerát ohledně možnosti dlouhodobé brigády pro vysokoškolské studenty starší 21 let, kteří budou moci v létě absolvovat kurzy řidičů tramvají. Podobné brigády pro studenty vysokých škol se podniku už v minulosti osvědčily.

Chystáme se oslovit studenty, kteří mohou mít v některých studijních odborech relativně problematický start do života a uplatnění

Pro získání oprávnění k řízení tramvají platí na Slovensku mírnější podmínky než v případě řidičů autobusů a trolejbusů, jejichž příprava je také nákladnější. K řízení tramvají postačí zájemcům řidičské oprávnění na osobní motorová vozidla, dále musejí absolvovat výcvik a splnit další podmínky pro získání zvláštního průkazu.

Vozový park tramvají DPB obnovuje novými soupravami od plzeňské Škody Transportation, která uspěla v dřívějším tendru bratislavského dopravního podniku.