ČSA rozšíří nejlevnější tarify, nabídnou nové linky na Island a do Portugalska

ČSA

ČSA

ČSA,aerolinky,České aerolinie
ČSA
Tu-154 v barvách ČSA na snímku z roku 1993
Airbus A319 aerolinek ČSA
ČSA
12
Fotogalerie

České aerolinie počínaje prvním prosincem výrazně změní cenovou politiku. Výsledkem bude pět cenových balíčků, ze kterých si budou moci cestující vybírat až do vyprodání letadla. Přibudou i nové destinace. Celkově se dá hovořit o zlevnění, neboť společnost výrazně rozšíří především nejlevnější nabídku pro cestující s pouze příručním zavazadlem. Chce tak ve vyhledávačích konkurovat nízkonákladovým společnostem. 

„Rozdíly v obchodní politice nízkonákladových aerolinií a tradičních společností se stírají. My nemůžeme zaspat dobu a dopustit, abychom se stali nekonkurenceschopní,“ řekl obchodní ředitel ČSA Ján Tóth. Nejlevnější tarif Value začala firma zkoušet už před rokem, pouze ovšem na sedmi destinacích (Varšava, Kodaň, Düsseldorf, Benátky, Milán, Hamburk a Řím).

Nově jej bude nabízet pro všechny své linky (vyjma Rijádu a Soulu) pod názvem Lite. Jako převrat to lze vnímat především na ruských linkách, kde taková nabídka není vůbec běžná. „Zákazník na krátkých tratích jde vyloženě po ceně,“ doplnil Tóth. O stupeň vyšší ekonomickou kategorií bude o dvacet eur dražší (v jednom směru) balíček Plus.

Ten už zahrnuje jeden kus zapsaného zavazadla a výběr sedadla. V nejlevnějších dvou tarifech nelze letenku vrátit, pouze za 60 eur změnit termín. U letenek se zavazadlem se sjednocuje váha na 23 kilogramů, padá tedy dosavadní kategorie patnáctikilové bagáže. Další tarify Flex, Business Lite a Business nabízejí více výhod, například menu. To si zároveň lze přikoupit od osmi eur ve všech třech ekonomických balíčcích.

Mění se i podmínky věrnostního programu OK Plus, cestující při letu v ekonomické třídě dostanou v ceně byznysové menu. Podle Tótha by se zlevnění nemělo projevit ve výnosech firmy negativně. „Přilákáme cestující atraktivní cenou a výnosy nám narostou přes seat load factor,“ uvedl manažer. Podle něj obsazenost letadel ČSA činila v říjnu 80 procent.

České aerolinie rovněž dnes představily čtyři nové linky, které začnou provozovat v příští letní sezoně. Nově vyšlou letadla do dánského Aarhusu, Lisabonu, Verony a Keflavíku. Další destinace chce firma potvrdit v příštích týdnech. Celkem budou ČSA příští rok létat s 18 letadly, deseti proudovými airbusy a osmi vrtulovými ATR. Dva airbusy se vrátí v dubnu ze služby v Saudské Arábii.