Dotace elektromobilů nepodporuji, stály by hodně peněz, říká ministr Brabec

Podpora elektromobility prostřednictvím státních dotací na nákupy elektromobilů nedává podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) valný smysl. Efekty podle něj nejsou velké a hlavně je to velmi drahá záležitost, na kterou stát nemá, řekl na konferenci deníku E15 s názvem Udržitelný byznys.

Podpora elektromobility prostřednictvím státních dotací na nákupy elektromobilů nedává podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) valný smysl. Efekty podle něj nejsou velké a hlavně je to velmi drahá záležitost, na kterou stát nemá, řekl na konferenci deníku E15 s názvem Udržitelný byznys. Zdroj: Szkanderová Michaela

Úlohou státu by mělo být zajištění infrastruktury pro elektromobily,  řekl na konferenci deníku E15 s názvem Udržitelný byznys ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Ministerstvo životního prostředí podpořilo zhruba čtvrtinu elektroaut na českých silnicích,  řekl na konferenci deníku E15 s názvem Udržitelný byznys šéf rezortu Richard Brabec (ANO).
Konference deníku E15 s názvem Udržitelný byznys, které se účastnil ministr životního prostředí Richard Brabec.
Konference deníku E15 s názvem Udržitelný byznys, které se účastnil ministr životního prostředí Richard Brabec.
Konference deníku E15 s názvem Udržitelný byznys, které se účastnil ministr životního prostředí Richard Brabec.
13
Fotogalerie

Podpora elektromobility prostřednictvím státních dotací na nákupy elektromobilů nedává podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) valný smysl. Efekty podle něj nejsou velké a hlavně je to velmi drahá záležitost, na kterou stát nemá.

„Úlohou státu by mělo být zajištění infrastruktury. Při pořizování elektromobilu člověk uvažuje o síti dobíjecích stanic,“ uvedl ministr Brabec na konferenci deníku E15 Udržitelný byznys.

Připomněl také, že dodnes ministerstvo podpořilo zhruba čtvrtinu elektroaut na českých silnicích. Podporuje v pořizování elektromobilů obce, krajské úřady či policii. Rezort navíc podle Brabce prosazuje i vozidla jezdící na stlačený plyn CNG či vodík.

„Chystají se první dobíjecí vodíkové stanice,“ dodal Brabec. Sám by si prý elektromobil rád pořídil, ale zatím je mají jen na ministerstvu.

Více než na elektroauta se ministerstvo zaměřuje na podporu zelených projektů a do budoucna mají peníze z evropských fondů mířit hlavně na bytové domy.

„V průběhu příštích deseti let přijde do České republiky téměř jeden bilion korun z modernizačních fondů. Na úspory energie, vody a další věci půjde jejich velká část,“ uvedl Brabec na konferenci.

Ministerstvo podle něj bude v příštím programovém období na léta 2021 až 2027 spravovat v rámci programu životního prostředí zhruba 300 miliard korun, nejvíce za poslední dobu.

„V krátkém horizontu bychom mohli počet projektů za rok až zdvojnásobit,“ věří Brabec.

Ministr dále shrnul, že za posledních šest let v rámci programu Nová zelená úsporám jeho rezort podpořil čtyřicet tisíc projektů zaměřených na udržitelnost budov, ať již nízkoenergetické či pasivní domy nebo projekty s využitím šedé vody. V rámci kotlíkových dotací bylo také výměněno sto tisíc nejvíce znečisťujících zdrojů tepla.

„I v rámci programu Dešťovka je mnoho tisíc projektů, i když se tomu nejdříve lidé smáli a pletli si to se žížalou,“ dodal Brabec.