Elektromobily poprvé ovládly trh. Norové jich v březnu koupili více než klasických vozů

Elektromobily se v Norsku stávají normou

Elektromobily se v Norsku stávají normou Zdroj: profimedia.cz

Elektromobily v Norsku poprvé tvořily většinu prodaných nových vozů
Parkování mají v Norsku elektromobily zdarma, často i s možností nabíjení
Servis elektromobilů Tesla v Oslu
Parkování mají v Norsku elektromobily zdarma, často i s možností nabíjení
Parkování mají v Norsku elektromobily zdarma, často i s možností nabíjení
18
Fotogalerie

Norům se podařilo prolomit další milník na poli elektromobility. V březnu si totiž norští zákazníci poprvé v historii koupili více vozů na elektřinu než automobilů s naftovými či benzinovými motory a připsali si tak celovětový primát. Podíl elektromobilů na celkových prodejích automobilů v třetím kalendářním měsíci přesáhl 58 procent. Počet prodaných vozů poháněných fosilními palivy naopak klesl na rekordní minimum.

Celkem prodejci udali téměř jedenáct tisíc elektromobilů, v porovnání s loňským březnem to je více než dvojnásobek, informovala CNN. Pro lepší srovnání, v Česku se za první letošní čtvrtletí, tedy za trojnásobnou dobu, prodalo pouze 132 elektromobilů.

Nejčastěji si norští kupci pořizovali Model 3 od značky Tesla, odbyt těchto vozů v březnu přesáhl pět tisíc kusů. I to je rekord, v zemi se totiž nikdy neprodalo více vozů jednoho modelu za jeden měsíc. Kromě elektromobilů se prodalo i 3,5 tisíce hybridních vozů. To je naopak meziročně o desetinu méně.

Za celý loňský rok tvořily elektromobily třetinu všech norských prodejů, což byl světový rekord. Od letoška předpokládá zdejší asociace pro elektromobilitu růst podílu těchto vozů na celkových prodejích až na padesát procent.

Norsko je globálním lídrem v elektromobilitě, stát majitele vozů poháněných elektřinou významně podporuje. Proto osvobozuje elektomobily od většiny daní. Majitelé těchto vozů čerpají i další výhody, například parkují zdarma.

Podle údajů Mezinárodní agentury pro energii, která zahrnuje mezi elektrické vozy i hybridní auta s připojením do zásuvky, byl v roce 2017 podíl těchto aut na celkovém prodeji v Norsku 39 procent. Druhý byl Island s podílem 12 procent a třetí Švédsko s šesti procenty. V Číně byl tento podíl jen 2,2 procenta a v USA 1,2 procenta.