Francouzská stavební skupina expanduje v Británii, ovládne letiště Gatwick

Provoz na letišti Gatwick

Provoz na letišti Gatwick Zdroj: profimedia.cz

Londýnské letiště Gatwick
Letiště Gatwick
Provoz na londýnském letišti Gatwick nedávno přerušily ilegální přelety dronů
Provoz na londýnském letišti Gatwick nedávno přerušily ilegální přelety dronů
Provoz na londýnském letišti Gatwick nedávno přerušily ilegální přelety dronů
9
Fotogalerie

Francouzská stavební skupina Vinci převezme kontrolní podíl v londýnském letišti Gatwick. Za 50,01 procenta akcií druhého největšího letiště Velké Británie firma zaplatí 2,9 miliardy liber (83,3 miliardy korun). Vinci již provozuje 45 letišť ve 12 zemích, Gatwick je ale její zatím největší akvizicí v odvětví.

„Transakce představuje vzácnou příležitost získat letiště takové velikosti a kvality," uvedla Vinci v tiskové zprávě. Dokončení převzetí většinového podílu se očekává v první polovině roku.

Obchod zároveň znamená odklon specializovaného infrastrukturního investičního fondu Global Infrastructure Partners od leteckého byznysu. Fond v minulosti vlastnil i letiště London City a jím vedené konsorcium ovládalo i letiště Gatwick. Nyní si Global Infrastructure Partners v Gatwicku ponechá podíl, kromě toho mu v odvětví tak zůstane už jen část letiště ve skotském Edinburghu.

Gatwick je nejvytíženějším letištěm s jednou dráhou na světě, letos přepraví přibližně 45,7 milionu cestujících. Před oznámením transakce letiště představilo pětiletý plán na navýšení kapacity svých dvou terminálů, v rámci kterého hodlá investovat 1,11 miliardy liber (31,9 miliardy korun). Vedení letiště také dlouhodobě usilovalo o povolení postavit další vzletovou a přistávací dráhu, britská dráha ale nakonec dala přednost rozšíření známějšího a většího londýnského letiště Heathrow.

Letiště Gatwick se nedávno stalo centrem pozornosti, když provoz na letišti těsně před Vánoci na téměř dva dny narušily drony, které se pohybovaly v blízkosti dráhy. To narušilo plány více než 100 tisíc pasažérů, kvůli dronům musel být navíc provoz krátce přesušen i pouhých několik hodin po jeho opětovném otevření. Policii se zatím nepodařilo pilota dronů vypátrat, dalšímu narušení provozu by ale měla zabránit vojenská technika, která dokáže přerušit komunikaci dronu s osobou, která jej ovládá.