Matka British Airways chce zůstat v Evropě, omezila mimounijní podílníky

British Airways, Airbus A380

British Airways, Airbus A380 Zdroj: British Airways

Aerolinky British Airways
Aerolinky British Airways
British Airways
Přílet linky British Airways z New Yorku na londýnské letiště City
Letoun ATR 72 frančízy aerolinek Iberia Air Nostrum, provozující lety pod značkou Iberia Regional
8
Fotogalerie

Společnost IAG, která vlastní letecké společnosti Aer Lingus, British Airways a Iberia, zastropuje podíl držitelů svých akcií ze zemí mimo Evropskou unii na současné hodnotě 47,5 procenta. Skupina se tak rozhodla kvůli tomu, aby si před odchodem Velké Británie z EU pojistila status evropských aerolinek a z toho vyplývající výhody na unijním trhu.

Spojené království vystoupí z Evropské unie 29. března, dosud ale nebyla schválena dohoda, která by britským aerolinkám zajistila v EU stejná práva, jako mají „domácí“ společnosti. Svobodu létat bez omezení v rámci unie totiž mohou využívat jen ty aerolinky, které mají z EU nadpoloviční většinu vlastníků.

IAG je registrovaná ve Španělsku a má sídlo v Londýně. Její akcie drží lidé a firmy z celého světa, největším akcionářem jsou Qatar Airways s podílem 21,4 procenta.

Do budoucna budou ale možnosti mimounijních investorů výrazně omezené. Ve chvíli, kdy počet těchto akcionářů překročí stanovený limit 47,5 procenta, každý další takový držitel přijde o hlasovací práva. Zároveň bude vyzván, aby svou akcii do deseti dnů prodal subjektu se sídlem v EU. Pokud tak neučiní, může IAG akcii nuceně vykoupit. Skupina zároveň ujistila, že nové omezení nebude uplatňovat vůči britským občanům.