Na dopravní tahy půjde 80 miliard, zahájí se velké dálniční stavby

Dopravní stavba, ilustrační foto

Dopravní stavba, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Stát dá příští rok do dopravních staveb zhruba 80 miliard korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, na kterém se dnes dohodli ministři financí a dopravy Andrej Babiš a Dan Ťok. Částka zhruba odpovídá letošnímu rozpočtu.

„Znamená to, že pro všechny stavby, které jsou připraveny na Ředitelství silnic a dálnic a Správě železniční dopravní cesty, peníze budou,“ řekl Ťok po setkání s Babišem. Podle ministra financí stát příští rok zahájí stavby 140 kilometrů dálnic.

Fond dopravy pro příští rok mimo jiné počítá se zahájením velkých dálničních staveb, které letos zablokovaly problémy se starou dokumentací EIA. Jde například o obchvat Českých Budějovic a pokračování D3 na Rakousko, dálnici D35 ve východních Čechách, dostavbu D11 za Hradcem Králové směrem do Polska nebo některé úseky karlovarské R6. Dálnice D49 na Zlínsku by se dokonce měla začít stavět ještě letos.

Podle Ťoka peníze půjdou rovněž na obchvaty na silnicích první třídy. Jako příklad jmenoval středočeské Olbramovice na hlavním tahu z Prahy do jižních Čech. Na železnici pak stát investuje především do čtvrtého koridoru, například úseků Votice – Sudoměřice či Hostivař – Vršovice.

Rozpočet fondu dopravy má dvě části. Z národních zdrojů stát dodá 52 miliard, zbytek přiteče z evropských fondů. Právě národní podíl byl předmětem několika jednání Babiše s Ťokem. Původní návrh totiž činil 47 miliard, ministerstvo financí se nakonec postupně uvolilo přisypat dalších pět miliard.

Stavby dálnic a silnic I. třídy s finanční alokací z rozpočtu SFDI by E15 on Scribd

„Rozpočet je adekvátní, zajistí bezproblémové pokračování výstavby dopravní infrastruktury,“ řekl E15 šéf fondu Zbyněk Hořelica. Letošní rozpočet se podle něj i přes problémy s „eiou“ daří čerpat nadstandardně dobře, když k dnešku je utracena zhruba polovina prostředků fondu.

Obvykle to touto dobou bývá necelých čtyřicet procent. „Předpokládáme, že letos vyčerpáme celý rozpočet,“ doplnil Hořelica. Nemělo by tak dojít k situaci z minulých let, kdy se prostředky fondu převáděly do dalšího roku.