Nejúspěšnější rok v historii Letiště Praha: poprvé odbavilo 13 milionů cestujících

Třináctimiliontý cestující Jan Kohoutek a šéf letiště Václav Řehoř.

Třináctimiliontý cestující Jan Kohoutek a šéf letiště Václav Řehoř. Zdroj: Letiště Praha

Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
21
Fotogalerie

Letiště Václava Havla Praha má nový rekord. V pátek ráno poprvé překonalo hranici třinácti milionů pasažérů za kalendářní rok. Padl tak rekord z roku 2008, kdy branami letiště prošlo 12,6 milionu lidí.

„Máme za sebou velmi náročný rok, a ačkoliv tomu zprvu prognózy nenasvědčovaly, věřil jsem, že třináct milionů cestujících již letos dosáhneme,“ uvedl předseda představenstva mateřského Českého Aeroholdingu Václav Řehoř.

Podle něj i díky provozně silnému prosinci padla meta už den před Silvestrem. Ještě před pár týdny si přitom vedení letiště nebylo jisté, zda hranice nakonec neodolá. Jen za první tři týdny prosince ale letiště odbavilo 813 tisíc cestujících, což je o 19 procent více než loni.

Branami letiště za celý loňský rok prošlo 12 milionů lidí, letošek tak přinesl osmiprocentní přírůstek a stal se nejúspěšnějším rokem v osmdesátileté historii letiště. Na letišti roste kapacita a přibývají nové linky. Výrazně letos vzrostla  kapacita například na linkách do Soulu, Dubaje nebo do Severní Ameriky.

Rekordy lámou i největší konkurenti Prahy. Například vídeňské letiště ohlásilo 27. prosince překonání hranice 23 milionů pasažérů. V relativních číslech ovšem Vídeň za Prahou zaostává, letošní růst činí 3,5 procenta. O desetinu letos poskočila Budapešť, tamním letištěm v polovině prosince vůbec poprvé prošel jedenáctimiliontý cestující.