Obří zakázka pro Boeing. United Airlines koupí sto Dreamlinerů

Výroba Dreamlinerů v závodu v Jižní Karolíně

Výroba Dreamlinerů v závodu v Jižní Karolíně Zdroj: Boeing

Výroba Dreamlinerů v závodu v Jižní Karolíně
Výroba Dreamlinerů v závodu v Jižní Karolíně
Na pražském letišti přistál Boeing 787 Dreamliner.
Boeing 787 Dreamliner v barvách United Airlines
5
Fotogalerie

Americký výrobce letadel Boeing získal zakázku na sto kusů letadel 787 Dreamliner. Objednala si je u něj letecká společnost United Airlines, píše CNBC. Součástí zakázky je i opce na další stovku dreamlinerů. United také objednávají další desítky menších letounů Boeing 737 MAX. Pro Boeing jde o dosud největší jednorázovou objednávku strojů Dreamliner. Hodnota objednávky činí 43 miliard dolarů, tedy zhruba 991 miliard korun, uvedla agentura Reuters.

Všechna letadla z nové zakázky by měla být dodána mezi lety 2024 až 2032, uvedla americká letecká společnost United Airlines. Stroje nahradí dosavadní kusy z flotily, které zahrnují letadla Boeing 767 a také některé Boeingy 777. Pro United Airlines jde zároveň o největší objednávku velkých letadel s dvěma uličkami. Jednou z priorit nové objednávky je i snížení emisí oxidu uhličitého a očekává se, že nové stroje by je měly redukovat přibližně o 25 procent. 

United zároveň využily dříve dojednané opce na 44 letounů 737 MAX s dodáním v letech 2024 až 2026, aerolinky také doobjednaly dalších 56 strojů stejného typu, které by měly převzít později. 

Objednávka je vzpruhou pro amerického výrobce letadel po pandemickém období a také důkazem, že toto období překlenula i letecká společnost United Airlines. Její současná objednávka dává vzpomenout na loňský nákup, kdy přepravce od Boeingu pořídil 200 letadel 737 MAX

Boeing 787 Dreamliner v barvách United AirlinesBoeing 787 Dreamliner v barvách United Airlines|United Airlines

Americký výrobce Boeing ve třetím čtvrtletí vykázal ztrátu 3,3 miliardy dolarů, tedy zhruba 80,8 miliardy korun. Společnost uvedla, že na vině jsou především problémy její zbrojní divizi. Tržby firma zvýšila o čtyři procenta na téměř 16 miliard dolarů.

Letos společnost dodal ve třetím čtvrtletí 112 letadel, meziročně o 27 strojů více, což společnosti vygenerovalo 2,9 miliardy dolarů. 

Přílet Boeingu Dreamliner do Prahy