Němečtí vojáci opustili Afghánistán. United Airlines nakoupí rekordních 270 letadel

Letecká společnost United Airlines oznámila největší nákup ve své historii. Pořídí si 270 letadel od Boeingu a Airbusu za více než třicet miliard dolarů.

Letecká společnost United Airlines oznámila největší nákup ve své historii. Pořídí si 270 letadel od Boeingu a Airbusu za více než třicet miliard dolarů. Zdroj: e15.cz

Z Afghánistánu se stáhli i němečtí vojáci. Snímek je ilustrační.
Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma byl odsouzen k 15 měsícům vězení za pohrdání soudem.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Němci se stáhli z Afghánistánu 

Z Afghánistánu včera odešel poslední německý voják. Německá armáda se tak definitivně stáhla z blízkovýchodního státu po bezmála dvaceti letech. Spolu s ní se do Německa vrací i 750 kontejnerů s vybavením, včetně 120 automobilů a šesti helikoptér. Od roku 2001 sloužilo v Afghánistánu více než 150 tisíc německých vojáků. Padesát devět jich na misích zahynulo. O odchodu západních ozbrojených sil ze země rozhodla Severoatlantická aliance (NATO) již v dubnu. V té době mělo Německo v Afghánistánu přibližně 1100 vojáků, což byl druhý nejvyšší počet po Spojených státech. Američané by měli Němce následovat 4. července.     

Jihoafrický exprezident Zuma jde do vězení

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma stráví patnáct měsíců za mřížemi. Jihoafrický ústavní soud jej v úterý uznal vinným z pohrdání justicí. Zuma, jenž vedl zemi v letech 2009 až 2018, se opakovaně nedostavil k jednání protikorupční komise. Exprezident se tak zároveň stane první jihoafrickou hlavou státu odsouzenou k nepodmíněnému trestu. Zuma dlouhodobě čelí rozsáhlým obviněním z korupce. Podle žalobců například přijal během svého prezidentství úplatek ve výši 500 tisíc randů, asi 749 tisíc korun, od francouzské zbrojařské firmy Thales za to, že jí poskytne ochranu před vyšetřováním jejího postupu při získání státní zakázky.

Z trhů a burz 

Akcie v USA a v Evropě zdražily 

Burzy ve Spojených státech v úterý zpevnily. Dařilo se především technologickému sektoru, ale třeba i farmaceutické společnosti Moderna nebo výrobci polovodičů Qorvo. Indexy Dow Jones a širší S&P 500 shodně vyrostly o 0,03 procenta. Nasdaq Composite přidal 0,19 procenta. K růstu se včera obrátily také akciové trhy v západní Evropě. Pomohlo jim zejména oznámení Evropské komise, podle které se ekonomická nálada v Evropské unii za červen dostala na nejvyšší úroveň za posledních 21 let. Celoevropský index Stoxx Europe 600 posílil o 0,31 procenta. V zisku uzavřel také německý DAX (+ 0,88 procenta), francouzský CAC 40 (+ 0,14 procenta) a britský FTSE 100 (+ 0,21 procenta).      

Obří nákup United Airlines

Americké aerolinky United Airlines zjevně věří v brzké masivní oživení letecké dopravy. Společnost v úterý oznámila svou dosud největší objednávku v historii. Pořídí si 270 nových letadel od Boeingu a Airbusu za více než třicet miliard dolarů, tedy kolem 643 miliard korun. Obří zakázka zahrnuje 200 strojů Boeing 737 MAX a sedmdesát letadel Airbus A321neo. Aerolinky také oznámily, že do roku 2026 najmou 25 tisíc nových zaměstnanců, to znamená, že jejich současná pracovní síla vzroste o 36 procent. Akcie amerického leteckého dopravce včera mírně posílily o 0,19 procenta na 52,25 dolaru.   

Tweet dne

„Tržní kapitalizace Facebooku poprvé dosáhla jednoho bilionu dolarů poté, co soudce zamítl stížnosti federálních a státních antimonopolních úřadů proti obřímu provozovateli sociálních sítí.“

Agentura Reuters připomíná přelomový verdikt amerického soudu v kauze společnosti Facebook, kterou Federální obchodní komise a skupina amerických států zažalovala kvůli kontroverznímu převzetí platforem Instagram a WhatsApp. Soudní rozhodnutí ve prospěch amerického technologického gigantu prospělo i jejímu šéfovi. Majetek Marka Zuckerberga se zvedl na 131 miliard dolarů, přes 2,8 bilionu korun.   

Stane se dnes

  • V polských Katovicích se koná summit předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4), na kterém Polsko symbolicky předá předsednickou štafetu V4 Maďarsku.
  • Občané Evropské unie, kteří dlouhodobě žijí ve Velké Británii, mají poslední den na to, aby si požádali o status usedlíka, a tak si zachovali stávající práva.
  • Na Slovensku dnes končí možnost registrovat se na očkování ruskou vakcínou Sputnik V.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad červnového vývoje inflace v eurozóně.
  • Německo bude informovat o vývoji své nezaměstnanosti za červen.