Odboráři v německém Amazonu vstoupili do stávky

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon Zdroj: CTK/AP

Některé vánoční dárky se mohou opozdit. Několik set zaměstnanců německých logistických center internetového prodejce Amazon totiž vstoupilo jednodenní do stávky. Odboráři požadují zvýšení mezd na stejnou úroveň, jakou mají zaměstnanci pošt a zásilkových obchodů.

Německý odborový svaz Verdi vystupňoval tlak na americký internetový obchod Amazon. Stávka probíhala v několika německých distribučních centrech. Podporu získali němečtí odboráři poprvé i v USA.

Vedení německého Amazonu však nepředpokládá, že by se stávka výrazněji promítla do fungování firmy. „Zatím nejsou žádné dopady na odesílání zásilek zákazníkům,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení. Z celkových devíti tisíc zaměstnanců totiž stávkovalo jen několik set.

Spory o mzdy mezi zaměstnanci a obřím internetovým obchodem Amazon v Německu vygradovaly gradují. Zástupci odborů vyzvali zaměstnance ke stávce v expedičních střediscích Amazonu v Bad Hersfeldu a Lipsku, kde část zaměstnanců zastavila práci. Pokud by se distribuce zastavila úplně, mnoho vánočních dárků by nedorazilo ke svým adresátům.

„Systém zaměstnávání společnosti Amazon se vyznačuje nízkými mzdami, trvalým tlakem a preferováním dočasného zaměstnání,“ uvedla jako důvod protestů pro server Welt.de členka představenstva Verdi Stefanie Nutzenbergerová.

Němce podpoří i americké odbory

Německým odborům se také poprvé podařilo získat podporu u svých amerických kolegů. Před sídlem Amazonu v americkém Seattlu má v úterý proběhnout solidární akce.

Zaměstnanci Amazonu na zvýšení platů platů tlačí již delší dobu. „Stoprocentně zastavíme během adventu práci. Cílem samozřejmě je, aby tu vánoční zásilky zůstaly ležet,“ řekl již koncem listopadu představitel odborového svazu Verdi Heiner Reimann. „Lidé by nejraději stávkovali nepřetržitě až do Štědrého večera,“ dodal Reimann. Zaměstnanci Amazonu v německém Lipsku stávkou hrozili již v dubnu.

Stávkující požadují, aby se na ně nenahlíželo jako na zaměstnance v logistice, kde jsou nižší platy, ale jako na pracovníky v maloobchodu. V Bad Hersfeldu Amazon nabízí zaměstnancům nástupní plat 9,83 eura (271 korun) za hodinu, minimální mzda pro zaměstnance v maloobchodě je v Hesensku 12,18 eura (336 korun) za hodinu. V Lipsku je nástupní plat u Amazonu 9,30 eura (256 korun) za hodinu, minimální mzda v maloobchodě v Sasku činí 10,66 eura (294 korun) za hodinu. Německé odbory během letošního roku uspořádaly v logistických centrech Amazonu už několik výstražných stávek.

Stávka ovlinvní hospodaření firmy

Pokud by zaměstnanci přistoupili k delší stávce, mohla by mít vážný dopad na hospodaření Amazonu v Německu. Předvánoční období je pro maloobchodní prodej nejvýznamnější z celého roku.

Média v minulosti spekulovala, že Amazon chce kvůli sporům s odbory přesunout logistická centra z Německa do jiných evropských zemí. Internetový obchod zprávy o možném stažení z Německa popřel. Server E15. cz jako první informoval, že společnost vytvoří nová tři logistická centra v České republice. I zde má však Amazon problémy. Obyvatelé obcí, kde mají obří haly společnosti vyrůst, si je ve svém sousedství nepřejí.

Profil společnosti Amazon
Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 tisíc lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.

Průkopník moderních technologií

Amazon protesty zaměstnanců příliš netrápí. Ke kritice uvádí, že platy jsou v horní části mezd v logistice. Firma navíc hodlá svou logistiku posunout do nové dimenze. K přepravě zásilek chce využívat bezpilotní letouny. Nyní probíhá testování. Šéf firmy Jeff Bezos očekává, že provoz plně robotických strojů začne do čtyř nebo pěti let. Spolu s vlastním vývojem je totiž třeba pamatovat na četné testy a předpisy.