Odejděte z hlavního nádraží, vyzývá Grandi Stazioni obchodníky

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova Zdroj: CC BY-SA 4.0: Tiia Monto; Wikimedia

Téměř hotovo.Odbavovací halapražského hlavníhonádraží je po čtyřechletech prací kompletnězrekonstruována.Po krátkém úkliduzpřístupní dělnícicestujícím ještětento týden posledníuzavřenou jižníčást, kam se vzápětízačnou stěhovatobchodníci. Poslednífází rekonstrukce budeoprava secesní Fantovybudovy. Investor GrandiStazioni zde chystánapříklad restauracinebo výstavní sál.
Jako nová. Prezident Václav Klaus (druhý zprava) společněs italským prezidentem Giorgiem Napolitanem (druhý zleva)včera slavnostně otevřeli opravenou odbavovací halu hlavníhonádraží v Praze. Rekonstrukci zajišťovala firma Grandi Stazioni
Fabio Battaggia, Grandi Stazioni
Hlavní nádraží
Rekonstrukce pražského Hlavního nádraží
18
Fotogalerie

Nepřátelský rozchod státní Správy železniční dopravní cesty s italskou firmou Grandi Stazioni se dostal na novou úroveň. Společnost včera začala obchodníkům na hlavním nádraží rozdávat výzvy k vyklizení prostor. Naopak správa železnic jako majitel nádraží chce spolupráci s obchodníky zachovat; nikdo podle ní nemusí odcházet.

Jednou z poteciálně postižených je cateringová společnost JLV a její obchody Pont. „Nečekám, že bychom z nádraží odešli. Předpokládám, že smlouva bude překlopena na SŽDC,“ uvedl ředitel pro obchod a marketing Jan Valeš.

Podobně uvažují i zástupci lékárenského řetězce Dr. Max. „Jsme vlastníkem objektu ujišťováni, že se pro nás nic nezmění, z toho vycházíme,“ sdělil mluvčí Michal Petrov. Výzvu od Grandi Stazioni podle něj zkoumají právníci. Podle serveru Lidovky. cz se výzva a hrozba pokutou týká například i prodejny Tchibo. „Dá se říct, že se snaží znejistit své bývalé partnery,“ řekl serveru náměstek ředitele SŽDC pro majetek Tomáš Drmola. Naopak žádnou výzvu neobdržel například supermarket Billa ani knihkupectví Neoluxor. „Zůstáváme tam, kde jsme,“ konstatoval mluvčí Neoluxoru Petr Šašek.

Podle SŽDC smlouvy stávajících nájemců přestaly platit 17. října, tedy v den, kdy zanikla podle výkladu železničářů i smlouva Grandi Stazioni se správou železnic. „SŽDC nabízí nové nájemní smlouvy, jejíchž obsahem není navrácení prostor do původního stavu, ale zachování provozu nabízených služeb,“ vysvětlila mluvčí Kateřina Šubová.

Grandi Stazioni záležitost nekomentuje, její zástupci nepřišli ani na druhou schůzku na nádraží. Správa železnic se nepovažuje za smluvního nástupce Grandi Stazioni, a proto hodlá se všemi nájemci uzavřít v příštích dnech zcela nové smlouvy. Ty by měly zpětnou platnost od pondělí 17. října.

Grandi Stazioni musela opustit nádraží, neboť jej nestihla celé opravit do nedělní půlnoci. Podle Italů je na vině mimo jiné horší než očekávaný stav budovy a údajné průtahy Českých drah.