Parkovací zóny chtějí zavést i Říčany u Prahy, karty nemají stát tisíce

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Říčany u Prahy chtějí v širším centru města zavést parkovací zóny. Cílem je zajistit řidičům dostatek míst k parkování. Vedení města navrhuje, aby rezidentní karty nestály tisíce korun jako v Praze, ale třeba jen stokoruny. Výhodu budou mít obyvatelé s trvalým pobytem, sdělila radnice.

Říčany trápí podobně jako další města nedostatek parkovacích míst. Týká se to hlavně okolí nádraží, centrálních částí i sídlišť.

Velkým problémem je parkování lidí z okolních obcí, kteří Říčany využívají jako přestupní stanici při cestě do Prahy. Radnice chce tento problém vyřešit stavbou parkovacího domu. Město se navíc stále rozrůstá, i kvůli tomu vzniká podle vedení radnice přetlak v dopravní infrastruktuře.

Přečtěte si:

Nový systém parkování počítá také s tím, že se v některých ulicích stanoví jednosměrný provoz, zpomalí se rychlost, vytvoří se prostor pro vyhýbání aut. Návrh opatření chce vedení města představit 10. října na veřejném projednání v kulturním centru Labuť.

Parkovací zóny ve středních Čechách zavádí také Mladá Boleslav. Běžné jsou už řadu let v Praze, kde se rozšiřovaly na konci srpna.