Pražská TOP 09 chce ODS sebrat dopravu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: DPP

Pražská TOP 09 dnes navrhla svému koaličnímu partnerovi přerozdělení kompetencí v oblasti dopravy, kterou měla doposud na starosti ODS. Koalice teď bude muset rozhodnout, kdo se postará o Dopravní podnik, Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (Ropid), městskou dopravní infrastrukturu nebo strategii dopravních investic. ODS naopak proklepne resorty TOP 09.

„Praha není v takové kondici, abychom si mohli dovolit jen přihlížet a problémy neřešit,“ uvedl náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček (TOP 09). Dlouhodobá jednání dosud nevedla podle TOP 09 k cíli, navrhla proto primátorovi rozdělení dosavadních kompetencí v oblasti dopravy tak, aby každá strana vládnoucí koalice řídila oblast, ve které již v minulosti dokázala prosadit efektivní hospodaření a vůli řešit dlouholeté problémy.

Jednou z možností, o které chce TOP 09 s ODS jednat, je převedení dopravní infrastruktury do kompetence radního pro infrastrukturu Pavla Richtera (TOP 09). „Očekávám, že pan primátor najde v ODS pro toto řešení podporu,“ sdělil Hudeček.

Podle šéfa klubu ODS Ondřeje Pechy jde o legitimní návrh kolegů z TOP 09. „Je možné, že by to bylo i účelné. Je to věc jednání,“ řekl serveru E15.cz. Nad návrhem si nyní podle něj sednou předsednictva obou klubů a koalice. „Je možné, že se podíváme i na resorty TOP 09, které nefungují, tak jak mají,“ poznamenal.

Pražská kolice se již několik týdnů nalézá ve vleklé krizi. Dlouhodobě se nedokáže shodnout na čtyřech problematických bodech. Jedná se o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, odkup podílu v Pražské plynárenské, financování Dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů. Část bodů už ale podle primátora Bohuslava Svobody vyřešila.

: