Příběh Concordu: Čtěte o vzestupu a pádu krále vzduchu

Nadzvukový dopravní letoun Aérospatiale-BAC Concorde 101/102 byl považován za symbol jakéhosi smíření mezi mezi odvěkými rivaly Francií a Velkou Británii. Provozovaly ho totiž aerolinky British Airways a Air France. Poprvé se vznesl do vzduchu 2. března roku 1969. Dnes, 25. července, si připomínáme smutné výročí tragické havárie, která éru Concordů uzavřela.

Nadzvukový dopravní letoun Aérospatiale-BAC Concorde 101/102 byl považován za symbol jakéhosi smíření mezi mezi odvěkými rivaly Francií a Velkou Británii. Provozovaly ho totiž aerolinky British Airways a Air France. Poprvé se vznesl do vzduchu 2. března roku 1969. Dnes, 25. července, si připomínáme smutné výročí tragické havárie, která éru Concordů uzavřela. Zdroj: Profimedia.cz

Celkem bylo vyrobeno 20 strojů, z byly toho 2 prototypy, 2 předsériové modely, 2 sériové zkušební modely a jen 14 letadel si koupily aerolinky
V srpnu 1995 Concorde podnikl nejrychlejší let okolo světa (31 hodin, 27 minut a 49 sekund včetně mezipřistání) a o rok později si na konto připsal nejrychlejší přelet Atlantiku v civilním letadle (2 hodiny, 52 minut a 59 sekund).
Concorde měl ale i své slabiny. Mezi ty největší patřil krátký dolet (cca 6000 km) a vysoká hlučnost.
Concordy nakonec létaly pouze na trase Paříž/Londýn – New York. Kromě toho podnikaly také charterové lety.
Concorde se mj. proslavil svým charakteristicky zahnutým „zobákem“. Ten se při rychlostech nad 460 km/h úplně vytahoval.
21
Fotogalerie

Nadzvukový dopravní letoun Aérospatiale-BAC Concorde 101/102 byl považován za symbol jakéhosi smíření mezi odvěkými rivaly Francií a Velkou Británii. Provozovaly ho totiž aerolinky British Airways a Air France. Letecká společnost z Velké Británie uskutečnila poslední let legendárního letounu 24. října 2003.

 

V srpnu roku 1995 podnikl nejrychlejší let kolem světa, který mu zabral 31 hodin, 27 minut a 49 sekund (včetně všech mezipřistání). O pět let později ale došlo k tragické nehodě, která si vyžádala 113 životů a předznamenala jeho konec. Smutné výročí leteckého příběhu si můžete připomenout v komentované galerii.