Prodeje elektromobilů v Evropě vzrostly o polovinu, vede Norsko

Modernizovaný Nissan Leaf

Modernizovaný Nissan Leaf

Letos se v Evropě prodalo 75 tisíc elektromobilů, což je o 49 procent víc než loni. Zhruba tři čtvrtiny všech prodaných vozů byly zaregistrovány v Norsku, Francii, Velké Británii a Německu. Vyplývá to ze statistiky francouzské Asociace pro národní rozvoj elektromobility (AVERE).

Největší podíl na nových elektromobilech v Evropě má Norsko, které by letos mělo překonat hranici 22 400 nově registrovaných vozů, uvádí AVERE.

Prvenství patří zemi především díky vládě, která nákup elektromobilů podporuje daňovými úlevami a dalšími výhodami především v oblastech pojištění a poplatků za dopravu, uvedl web oenergetice.cz. Elektrické vozy navíc využívají i tamní státní úřady - norská pošta disponuje flotilou 900 aut na elektrický pohon.

Devět nejprodávanějších značek elektromobilů v Evropě (leden - listopad 2015)Devět nejprodávanějších značek elektromobilů v Evropě (leden - říjen 2015)Devět nejprodávanějších značek elektromobilů v Evropě (leden - říjen 2015) | Repro AVERE

Druhou zemí s největším počtem registrovaných elektromobilů je Francie. Zde se za 11 měsíců letošního roku prodalo na 17 060 aut. Třetí místo připadá na Německo, přestože zde ještě neprošel zákon na podporu využívání elektrických aut.

Další místa obsadily společně Dánsko a Švýcarsko, které obě zdvojnásobily prodeje ve srovnání s loňským rokem.

Vývoj registrovaných elektromobilů v Evropě v letech 2013, 2014 a 2015Vývoj registrovaných elektromobilů v Evropě v letech 2013, 2014 a 2015Vývoj registrovaných elektromobilů v Evropě v letech 2013, 2014 a 2015 | Repro AVERELegenda: Norvége – Norsko, France – Francie, Allemagne – Německo, Royame–Uni – Spojené království, Pays-Bas – Nizozemí, Suisse – Švýcarsko, Autriiche – Rakousko, Danemark – Dánsko, Italie – Itálie, Suède – Švédsko, Belgique – Belgie, Espagne – Španělsko, Autres – Další země. Zdroj: AVERE