RegioJet přepravil přes milion cestujících

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Železniční společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury přepravila za loňský rok na trase z Prahy na Ostravsko a do Žiliny 1,13 milionu cestujících. Rok 2012 byl prvním, kdy firma jezdila po celý rok, provoz začala v září 2011.

Průměrná obsazenost vlaků byla loni téměř 85 procent. Firma zatím nezveřejnila, zda to stačilo na ziskové hospodaření. RegioJet provozuje své vlaky na jediné tuzemské nedotované trati, loni se přitom o cestující přetahoval s Českými drahami, především jejich pendolinem.

Dráhy ale čísla za jednotlivé tratě nezveřejňují, podle informací z minula s nimi jezdilo na trase mezi Prahou a Ostravou 250 tisíc lidí měsíčně. Národní dopravce má ale na trase dvakrát tolik vlaků než Jančura. Předloni služeb drah celkem využilo 166 milionů lidí, generální ředitel ČD Petr Žaluda za loňský rok očekává třímilionový nárůst.

RegioJet těží z doprovodných služeb, především levného občerstvení. Pro letošek mu však přibyl další konkurent. Na stejnou trať vstoupil Leo Express majitele Leoše Novotného. Firma se sice potýká s porodními bolestmi a dodnes zcela nenajela na plánovaný provoz, pro další měsíce se s ní ale musí počítat. Železniční odborníci přitom vesměs upozorňují, že pro tři komerční dopravce není na trati místo.