Ryanair zahájil útok na pozice ČSA. Na lince z Prahy do Košic bude rychlejší i levnější

ATR 72 aerolinek ČSA

ATR 72 aerolinek ČSA Zdroj: CSA

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair začnou v srpnu létat mezi Prahou a Košicemi, oznámilo košické letiště. Ryanair tak bude konkurovat Českým aeroliniím, které po zrušení koronavirových omezení obnovily v polovině června pravidelnou linku mezi oběma městy.

Ryanair už zahájil prodej letenek na lince mezi českou metropolí a Košicemi, ceny za jednosměrný let začínají podle rezervačního systému na necelých 31 eurech (zhruba 830 korun). Irský dopravce bude létat na zmíněné lince dvakrát týdně, nasadí na ní Boeing 737 s kapacitou 189 cestujících. Spoj bude realizovat polská dcera Ryanairu Buzz. 

ČSA podle svého rezervačního systému nabízejí na srpen jednosměrné letenky z Košic do Prahy za ceny od 2465 korun. Na trase používají menší turbovrtulové letadlo ATR 72, kterému cesta trvá déle.

„To, že už za několik týdnů společnost Ryanair začne létat na lince Košice-Praha, je skvělou zprávou pro množství slovenských občanů, kteří studují či pracují v české metropoli. Zároveň se s touto nízkonákladovou linkou stávají Košice a celé východní Slovensko dostupnější a atraktivnější destinací pro české turisty,“ uvedl výkonný ředitel košického letiště Michael Tmej.

Rynair útok na pozice skupiny Smatwings, jejíž součástí jsou i ČSA, avizoval už před několika týdny. Společnost začala vyjednávat s českými cestovními kancelářemi o letech na příští rok. Šéf Rynairu Michael O'Leary na konci května pro CNN Prima News řekl, že jeho společnost je připravena Smartwings na linkách z Česka nahradit, pokud by česká skupina zkrachovala.

Pravidelná letecká doprava na Slovensku byla zhruba od poloviny března na tři měsíce přerušena v rámci opatření proti šíření koronaviru. Po zrušení omezení ČSA minulý týden obnovily provoz na lince mezi Prahou a Košicemi, na které nyní létají třikrát týdně. Podle dřívějšího oznámení ČSA se frekvence spojů bude postupně zvyšovat a návrat na původní úroveň 13 letů týdně se očekává na začátku září.