Siemens koupí železniční divizi britské Invesys

vlak - ilustrační foto

vlak - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německý průmyslový konglomerát Siemens koupí od britské firmy Invesys její železniční divizi za 1,74 miliardy liber (54,3 miliardy korun). Akvizice je součástí plánu reorganizace, v rámci kterého se firma plánuje zaměřit na několik hlavních aktivit a zvýšit produktivitu.

Dohodu musí ještě schválit akcionáři Siemensu a antimonopolní úřady. Divize se specializuje na software a technologii pro železniční signalizaci. Firma má kolem 3200 zaměstnanců a příjmy 775 milionů liber a zákazníky v Británii, Španělsku, USA a Austrálii.

Siemens je nejhodnotnější firmou v Německu. Na počátku letošního roku firma představila plán, v rámci kterého chce ušetřit v příštích dvou letech šest miliard eur (151,3 miliardy korun) a zvýšit produktivitu, aby se více přiblížila konkurenčním firmám ABB a General Electric. V rámci plánu se chce také zbavit některého podnikání se slabší návratností a naopak koupit majetek, který by posílil její hlavní část podnikání, jako průmyslová automatizace.

Siemens rovněž oznámil, že se zbaví svého podnikání v oblasti nakládání se zavazadly a třídění pošty a balíků, jejichž celkové roční příjmy jsou zhruba 900 milionů eur. Akcionáři Siemensu získají rovněž 80,5 procenta akcií divize osvětlení Osram, kterou se Siemens rozhodl oddělit do samostatné společnosti a nechat si v ní podíl 17 procent.

Dozorčí rada Siemensu dnes rozhodla, že v rámci oddělení divize Osram získají akcionáři Siemensu za deset akcií Siemensu jednu akcii Osramu. dohodu ještě musí schválit akcionáři na valné hromadě, která se uskuteční v lednu. Analytici ohodnocují Osram na tři až pět miliard eur, napsala agentura Reuters.