Silničáři letos dokončí obchvat Ondřejova. Za 150 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: snih

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na silnicích první třídy v Kraji Vysočina budou přibývat obchvaty. Letos v létě začnou auta jezdit po nové části silnice číslo 34, díky níž se tranzitní dopravy zbaví obce Ústrašín, Ondřejov a Myslotín u Pelhřimova. Další nové úseky hlavních tahů budou stavební firmy pro státní Ředitelství silnic a dálnic stavět u Pohledu na Havlíčkobrodsku a u obce Sklené nad Oslavou na Žďársku.Uvedla to řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

Na stavbu dvou kilometrů nové silnice u Skleného nad Oslavou na tahu číslo 37 mezi Žďárem nad Sázavou a Velkou Bíteší už ŘSD vybralo dodavatele. Akce se stavebními náklady do 150 milionů korun začne zjara, uvedla ředitelka. Práce budou pokračovat i v příštím roce.

Lidem žijícím ve Skleném přinese vyvedení tranzitní dopravy velkou úlevu. "Kamiony jezdí metr a půl od domů a nedá se tam ani chodit, kolem té silnice," řekl místostarosta Miloslav Tulis.

Na 5,4 kilometru dlouhém obchvatu obcí Ústrašín, Ondřejov a Myslotín, které protíná hlavní silniční tah mezi Pelhřimovem a Jindřichovým Hradcem, pracují dělníci od jara 2015. Podle ředitelky výstavba pokračuje podle plánu. Stát by měla podle starších údajů zhruba 450 milionů korun bez daně. Zakázku provádí sdružení firem Swietelsky stavební, Strabag a Colas.

 

U Pohledu nedaleko Havlíčkova Brodu začnou stavaři po skončení zimy budovat skoro tři kilometry nové silnice číslo 34 do Rouštan. Stavbu zajistí sdružení Geosan Rouštany vedené společností Geosan Group za 167 milionů korun bez daně. Úsek, který se bude přestavovat, obsahuje nebezpečnou křižovatku, klesání a zatáčku.

V nejbližších letech by se projíždějících aut měla zbavit i některá další sídla ležící na státních silnicích první třídy, jichž Vysočinou prochází 428 kilometrů. Termíny zahájení výstavby u těchto akcí ale zatím nebyly stanoveny.

U plánovaného obchvatu obce Kámen na tahu číslo 19 by letos mohlo začít výběrové řízení na dodavatele stavby. Přípravy jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu s náklady zhruba 1,6 miliardy korun už přibližně rok zdržuje to, že není dokončen výkup pozemků. Vyvlastňovací řízení se týká jednoho vlastníka, zatím není pravomocně ukončeno. Pro stavbu obchvatu u Osové Bítýšky na silnici 37 na Žďársku vykupuje ŘSD pozemky.