Skupina PPF prodala další akcie Škoda Transportation Michalu Koreckému

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: profimedia.cz

Škoda Transportation vyrábí i vozy metra.
Michal Korecký
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
4
Fotogalerie

Menšinový akcionář a člen dozorčí rady Škoda Transportation Michal Korecký navýšil podíl ve strojírenské skupině z deseti procent na 12,2 procenta. Vyplývá to ze zprávy o finanční pozici skupiny PPF za uplynulý rok. Skupině PPF pak zůstane ve strojírenském uskupení po transakci zbývající podíl ve výši 87,8 procenta.

Akcie získal Korecký za devět milionů eur (téměř 240 milionů korun). Tato částka představuje cenu za akcie a zároveň převzetí části dluhu, který poskytli firmě akcionáři. Tato transakce by ohodnocovala celou Škodu Transportation na 11 miliard korun. 

Korecký je dlouholetý akcionář skupiny. Před příchodem PPF do Škoda Transportation působili jako vlastníci ještě Tomáš Krsek, Marek Čmejla a Jiří Diviš. Ti společně během privatizace ovládli plzeňský strojírenský holding Škoda, z něhož jim nakonec zůstala Škoda Transporatation (ŠT).

Akcionáři se však nedohodli, což skončilo převzetím Škody Transportation skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Toho do skupiny přivedl právě Korecký. Důvodem byly vyostřené vztahy mezi ním a dalším akcionářem Tomášem Krskem. 

Škoda Transportation má několik dceřiných společností, například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou i v Německu, Finsku, USA, Polsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v ČR zaměstnává více než 5000 lidí.

Minulý rok se však strojírenské skupině příliš nedařilo, když se propadla do ztráty ve výši téměř 380 milionů korun. O rok dříve měla přitom hospodářský výsledek po zdanění ve výši 327 milionů korun.