Úbytek ruských turistů srazí Letišti Karlovy Vary zisk o polovinu

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Daniel Svoboda, Mlada fronta

Kvůli úbytku ruských pasažéru klesne karlovarskému letišti letos zisk o téměř polovinu. Letos mělo letiště v plánu vytvořit asi desetimilionový zisk, nakonec bude před zdaněním zřejmě zhruba 5,5 milionu korun. Letiště Karlovy Vary hospodařilo loni se ziskem 13,2 milionu korun před zdaněním.

„Vzhledem tomu, že převážná část cestujících na karlovarském letišti pochází z Ruska, tak samozřejmě zaznamenáváme pokles počtu cestujících, od ledna do října to bylo meziroční pokles o 17,6 procenta. Tím pak dochází i k menším výnosům,“ uvedl hejtmanův náměstek Petr Navrátil (ČSSD).

Letiště mělo v důsledku úbytku cestujících i kvůli mírné zimě menší náklady. Ušetřilo se tak na odklízení sněhu nebo vytápění letištní odbavovací haly. Nižší náklady ale nemohly vyvážit ztráty způsobené poklesem počtu cestujících.

V období od ledna do konce října prošlo karlovarským letištěm 72 558 cestujících. Pokles se projevil už na začátku letošního roku, v létě se pak zmírnil. Kromě nižšího zájmu je jejich úbytek dán i zrušením některých linek, které ještě loni do Karlových Varů z Ruska létaly. V posledních letech letiště překračovalo 100 tisíc cestujících ročně, loni to bylo 104 469.

Podle Navrátila do Karlových Varů přilétá přes karlovarské letiště asi polovina hostů z Ruska. Ostatní létají do Prahy, Pardubic nebo západních měst a poté do Karlových Varů dojedou.

Nižší příjmy letiště se odrazí i na plánu investic na příští rok. Podle Navrátila se odsunou některé investice, například plánovaná stavba VIP salonku v letištní hale. Naopak stavba zázemí pro letištní hasiče se odsouvat nedá, a tak v plánu investic pro příští rok zůstane.