Vlaky z Prahy do Berlína nedojedou, strojvůdci Deutsche Bahn opět stávkují

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn (archivní foto)

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn (archivní foto) Zdroj: ctk/DPA

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn zahájili stávku za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Protestní akce potrvá do čtvrtka 04:00. Dopravce kvůli stávce omezoval dopravu už během dopoledne, celkem bylo od rána až do konce stávky zrušeno 70 procent dálkových vlaků. Výpadky zasáhly i spojení mezi Berlínem a Prahou.

Stávka zasáhne dálková i regionální spojení. Ve velkých německých městech a v Porúří se zastaví také městské vlaky. Přerušena bude v době stávky i nákladní železniční doprava. Podle televize ARD kvůli stávce mimořádně vzrostla poptávka po jízdenkách na dálkové autobusy.

DB začala omezovat provoz už dopoledne před zahájením stávky, rušení spojů postihlo zejména dálkové vlaky. „Připravili jsme náhradní jízdní řád a snažíme se dopravit do cíle co nejvíc cestujících,“ řekl v televizi N24 mluvčí DB Achim Stauss. „Tato omezení jsou nutná z logistických důvodů, aby soupravy byly zítra (ve čtvrtek) ráno v potřebných místech a my mohli co nejrychleji obnovit řádný provoz,“ dodal.

Podle informací Českých drah byly už před zahájením stávky odvolány vlaky EC na trati mezi Berlínem a Prahou v úseku Drážďany - Berlín. Provoz na tomto traťovém úseku bude přerušen i po celou dobu stávky. Z Drážďan do Česka a opačným směrem by měly vlaky jezdit bez omezení. Stávka by podle Českých drah neměla ovlivnit ani jízdu nočních vlaku z Prahy přes německé území do Amsterodamu, Kodaně a Curychu.

Odbory žádají pět procent navíc

Odborový svaz strojvůdců GDL svolal stávku s cílem vydobýt si od ledna zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 37 hodin týdně. Od konce srpna je to už čtvrtá stávka na německé železnici a zatím nejdelší - dva předchozí protesty trvaly tři hodiny, jeden devět.

Vedení Deutsche Bahn strojvůdce za vyhlášení stávky kritizovalo. Personální ředitel firmy řekl v televizi ZDF, že měl na dnešek dohodnutou schůzku s předsedou GDL Clausem Weselským kvůli jednání o požadavcích odborů. „To, že GDL vyhlásí stávku jen pár hodin před zahájením tohoto rozhovoru, je drzost a nestoudnost,“ prohlásil Weber.

Železniční společnost tvrdí, že je ochotna jednat se strojvůdci o kompromisu. Požadavky odborů však považuje za nesplnitelné, strojvůdcům nabízí zvýšení mezd o dvě procenta.