Vyhýbá se koronavirus kuřákům? Vědci hovoří o tom, že nikotin může mít preventivní vliv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Z restaurací zmizí cigarety
2
Fotogalerie

Může nikotinová náplast zabránit nákaze koronavirem, nebo ji snadno zapudit? To právě zkoumají francouzští vědci. Kuřáci normálních cigaret ale podle nich patří do rizikové skupiny a pokud jsou infikováni, mohou očekávat těžké průběhy koronové infekce.

„Nyní je obzvláště důležité se co nejdříve zbavit kouření. Kouření tabáku nepředstavuje riziko infekce, ale s největší pravděpodobností je důležitým dodatečným rizikem závažných a život ohrožujících nemocí, pokud jste infikováni, “ uvedl výzkumník závislosti Stephan Mühlig z technologické univerzity v Chemnitzu, uvedl to server Bild.de. Francouzská vědecká studie však tvrdí, že nikotin může mít také ochranný účinek. Předpoklad vědců je založen na nízkém počtu kuřáků mezi pacienty Covid 19. A podle několika studií je celosvětová míra nakažených kuřáků mezi 1,4 až 12,5 procenty.

V pařížské nemocnici La Pitié-Salpêtrière budou proto brzy prozkoumány preventivní a léčebné účinky nikotinových náplastí. Výzkum a výsledky francouzských vědců jsou překvapivé, protože koronavirus postihuje hlavně plíce, a bylo řečeno, že kuřáci jsou zvláště ohroženi.

Studie z Francie však uvádí, že z pěti stovek pacientů z Covid-19 bylo pouze pět procent kuřáků. Vedoucí studie a profesor interního lékařství Zahir Amoura, zpravodajské agentuře AFP řekl, že kuřáků je mezi pacienty koronaepidemie o 80 procent méně než je běžné v celé populaci.