Začala další stávka na německé železnici, omezí i provoz z Česka

V Německu pokračuje stávka na železnici. K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na dnešek přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.

Vlaky z Česka mířící do Berlína a do Hamburku skončí už v Drážďanech, případně ukončí jízdu ještě na českém území v Děčíně.

Společnost DB vydala mimořádný jízdní řád, který předpokládá zrušení zhruba 80 procent obvyklých dálkových spojů. Významně ubude také regionálních spojů, byť rozsah omezení se bude v jednotlivých regionech lišit, upozornil přepravce. S dílčími výpadky bude nutné počítat i poté, co by stávka měla v pátek v 18:00 skončit.

DB se snažily stávku právní cestou zastavit, u zemského pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý večer ale neuspěly. Kromě strojvedoucích v DB vstoupili do stávky také jejich kolegové ze železniční společnosti Transdev.

Odbory hrozí dalšími stávkami

Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur a také jednorázovou kompenzaci 3000 eur kvůli inflaci. Železnice nabízí flexibilní počet pracovních hodin, ale odmítá zachování plné mzdy při jeho snížení.

Šéf GDL Claus Weselsky zdůraznil odhodlání své organizace ve stávkách pokračovat. „Pokud do pátku s ničím nepřijdou, uděláme si pauzu a půjdeme do dalšího pracovněprávního boje,“ řekl odborářský předák v televizi ZDF. Nejnovější nabídku DB zároveň kritizoval jako provokaci. Weselsky přitom poukázal na dohody s menšími drážními společnostmi Netinera a Go Ahead, které podle něj souhlasily s postupným zaváděním kratší pracovní doby.

Stávka na železnici se časově shoduje s celostátními protesty německých zemědělců, které by dnes mohly vést k dalšímu narušení dopravy v Německu. Mimo jiné jsou ohlášeny demonstrace a blokády dálničních nájezdů.