Těžce nemocní Pražané mohou žádat o příspěvek až 50 tisíc korun ročně

Parkovací místo pro hendikepované

Parkovací místo pro hendikepované Zdroj: Profimedia

Pražané s déletrvajícím závažným či nevyléčitelným onemocněním mohou požádat o příspěvek ze Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy. Jeho maximální výše činí 50 tisíc korun za rok a získat jej mohou i ti, kteří o postižené lidi pečují nebo se věnují péči pěstounské.

„Cílem je podpořit Pražany se zdravotním znevýhodněním,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija. „Naší snahou je, abychom i touto cestou předcházeli nutnosti ústavní péče. Zároveň je program unikátní v tom, že podává pomocnou ruku i pečujícím osobám. Jejich role je často opomíjená, ale opravdu nenahraditelná. Každý pečující si zaslouží náš respekt i pomoc ve zvládání tohoto nelehkého úkolu,“ dodala.

Na webu nadace uvádí, že lidí, kteří jsou kvůli svým zdravotním problémům dlouhodobě omezeni v možnosti žít nezávislý život, je v Česku víc než milion. Více než 300 tisíc neformálně pečujících pak potřebuje větší podporu pro dlouhodobé zvládání svých úkolů. Podle ředitelky Nadačního sociálního fondu hl. m. Prahy Barbory Komberec Novosadové vykonávají až 90 procent veškeré dlouhodobé sociální a zdravotní péče.

„Jsem ráda, že díky podpoře ve výši pět milionů korun, kterou Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo pro Program nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, můžeme jednotlivcům i rodinám pomoci uhradit osobní asistenci, služby domácího hospice, nezbytný léčebný režim či zdravotní pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovna. Příspěvek také pomůže ve vzdělání, k lepšímu pracovnímu uplatnění i rozvoji a také odlehčení v péči či možnosti regenerace pro pečující. Od ledna jsme podpořili již více než 140 žádostí v celkové výši přes tři miliony korun,“ uvádí Novosadová.

Příspěvek je možné čerpat v rámci Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním.