Evropská centrální banka hledá směr, Čína prostředky pro boj s nákazou

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Odřízlý Wu-čchan

Nebezpečný koronavirus si v Číně vyžádal již sedmnáctou oběť a nakazil již stovky osob. Rychle se navíc šíří, a tak čínská vláda jako jedno z opatření zakázala vstup jakékoliv osobě do města Wu-čchan, odkud se nemoc šíří. Obyvatelé 11milionového města jej naopak nesmí opustit. Přerušena je také veškerá veřejná doprava ve městě. Lidé žijící ve městě jsou nabádáni, aby se neshromažďovali a vyhýbali se místům, kde se dají očekávat davy. Na vlakovém nádraží a na letišti ve Wu-čchanu, který je významným dopravním uzlem, byla instalována zařízení na měření tělesné teploty.

Brexit má zelenou 

Devět dní zbývá do odchodu Velké Británie z EU a ostrovní země k němu udělala další výrazný krok. Prováděcí zákon k brexitové dohodě totiž schválily obě komory britského parlamentu. Posledním krokem bude podpis královny Alžběty II. Schválení prováděcího zákona je podmínkou ratifikace dohody o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednal premiér Boris Johnson s Bruselem.

Di Maio rezignoval 

Konec ve funkci šéfa vládní strany Hnutí pěti hvězd oznámil italský ministr zahraničí Luigi di Maio. V prohlášení uvedl, že skončila jedna éra a že on svou práci dokončil. Nyní bude prý důvěřovat svému nástupci, že povede dále stranu kupředu. Hnutí by měl nyní dočasně vést senátor Vito Crimi. 

Den ECB

Rada Evropské centrální banky se dnes sejde a bude hodnotit své inflační cíle, které si finanční institut stanovil v roce 2003. Očekává se, že nová šéfka centrální banky Christine Legardeová oznámí novou strategickou vizi, kterak pomoci ekonomice eurozóny. Ekonomové očekávají, že depozitní sazba zůstane na minus 0,5 procentech a kvantitativní uvolňování zůstane na 20 miliardách eur měsíčně.