Nedržte hotovost, ale bitcoinu se vyhněte, vzkázal z Davosu miliardář Dalio

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
4
Fotogalerie

Americký miliardář Ray Dalio, který na sebe loni upoutal pozornost chmurnými vizemi světového hospodářského vývoje, se v Davosu podělil o své investiční rady. Během zasedání Světového ekonomického fóra pro CNBC sdělil, že nyní se určitě nevyplatí vršit hotovost. Varoval i před sázkami na kryptoměny.

Zakladatel investiční společnosti Bridgewater Associates uvedl, že by si investoři rozhodně neměli nechat ujít nynější růst finančních trhů. Vrší-li větší objemy hotovosti, měli by se jí prý zbavit ve prospěch vytvoření dostatečně diverzifikovaného portfolia.

„Podle mého soudu byste v něm měli mít aspoň malé množství zlata,“ podotkl Dalio. Současně ale varoval před spekulacemi na růst kryptoměn, přestože nejpopulárnější z nich jménem bitcoin její zastánci připodobňují k digitálnímu zlatu.

„Peníze slouží dvěma účelům: jako prostředek směny a jako uchovatel hodnoty. Bitcoin zatím nedokáže efektivně zajistit ani jedno,“ tvrdí Dalio.

I přes jeho důvěru ve zlato, které obecně slouží jako bezpečný přístav v dobách turbulencí na trzích, ale Dalio letos neočekává nástup ekonomické recese ve vyspělých státech světa. Investoři by prý ovšem měli uvažovat dále než za horizont amerických prezidentských voleb. Ty proběhnou na podzim.

Sám miliardář se pokusil nabídnout širší pohled na hospodářský vývoj v loňském prohlášení, kdy upozornil na to, že globální ekonomický cyklus prochází „zásadním” poklesem. „Nyní jsme na vrcholu, růst nemůže pokračovat věčně,” uvedl v říjnu Dalio známý mj. tím, že v roce 2007 varoval před příchodem poslední finanční krize.

Upozornil rovněž na omezené možnosti centrálních bank, které již nemohou ekonomiku „nakopnout” dalším snižováním úrokových sazeb. „Evropa je na hranici svých možností, Japonsko také a ani USA nemají mnoho variant,” dodal investor.