Radary Věra stály Česko třikrát tolik co NATO

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA Zdroj: ERA

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO)
Armáda ČR
5
Fotogalerie

Dvě soupravy pasivních sledovacích systémů nové generace Věra NG pardubické firmy Era ovládané zbrojařskou skupinou Omnipol a dvě velmi odlišné ceny.

To je hlavní rozdíl mezi zakázkou pro NATO, kterou v roce 2014 získala Era v mezinárodním tendru, a kontraktem, jejž uzavřela začátkem ledna bez soutěže česká armáda.

Dvojnásobné zdražení

Radary pro základnu na severu Itálie stály 434 milionů korun, avšak úřad Lubomíra Metnara (ANO) za ně zaplatil téměř trojnásobek, přesněji 1,245 miliardy korun bez DPH. Informace o dodávce pro NATO jsou na webových stránkách aliance.

Ministerstvo obrany uvádí, že žádalo modernější zařízení na technologicky a kvalitativně výrazně vyšší úrovni.

Společnost Era pak vysvětluje nárůst ceny tím, že je z více než poloviny tvořen dodávkami dalších komponent, které požadovalo ministerstvo. „Celkové náklady asi dvaceti subdodavatelů nad rámec základní technologie Věra NG činí 760 miliónů korun s DPH,“ stojí v prohlášení Era.

Značné cenové rozpětí je však zarážející i proto, že původně mělo vojsko za dvě zařízení Věra NG zaplatit 780 milionů. Loni v říjnu na to upozornila náměstkyně ekonomické sekce ministerstva Blanka Cupáková s tím, že částku odsouhlasila vláda a počítá s ní také rezort financí.

„Nyní je v návrhu smlouvy kupní cena téměř dvojnásobná. Požaduji zdůvodnění této změny,“ napsala Cupáková ve stanovisku, jehož kopii má server E15.cz k dispozici.

Současná cena 1,245 miliardy korun, respektive 1,5 miliardy s DPH je podle mluvčího ministerstva Jana Pejška odpovídající a ověřil ji soudní znalec. „V závěru nezávislého posudku je explicitně uvedeno, že cena je v místě a čase obvyklá a nespekulativní,“ dodal.

Pořízený systém je bojový, plně autonomní, mobilní a s balistickou ochranou. Oproti tomu NATO koupilo stacionární zařízení bez balistiky. Tudíž je zásadní rozdíl nejen v technologiích, ale i v počtu teleskopických stožárů, vozidel nebo v systému spojení,“ podotkl Pejšek.

Tatrovky cenu nezvedly

NATO koupilo Věry NG s logistickou podporou na deset let, ale česká armáda si spolu s radary objednala i deset vozidel Tatra T815, terénní automobily, stany nebo počítače. Tato technika však konečnou sumu požadovanou Omnipolem dramaticky nezvýšila.

„Mohu kategoricky vyloučit, že by cena deseti podvozků Tatra, byť ve speciálním provedení, mohla způsobit zvýšení hodnoty jakékoli zakázky v řádu stovek miliónů korun,“ uvedl mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Dodal, že cena podvozků záleží na počtu náprav včetně řiditelných či motorizaci a může se výrazně lišit.

„Většinu ceny speciálních vozidel na platformě T815 ale netvoří podvozek dodávaný Tatrou, nýbrž nástavba, u které obvykle není dodavatelem automobilka, ale specializovaná firma podle potřeb projektu,“ doplnil Čírtek.

Vedení firmy Era připomíná, že právě subdodávky tvoří zásadní podíl z celkové ceny a mají dopad také do finančních nákladů, jako jsou bankovní garance, prodloužené záruky či krytí rizik projektu.

„Subdodavatele jsme písemně vyzvali k podání co nejlepší možné nabídky,“ uvedla společnost. Garantuje, že cena samotné technologie Věra NG pro českou armádu zůstala na úrovni ceny za období posledních pěti let. Byla tedy stejná jako pro NATO. 

Za obrovský považuje rozdíl v ceně dvou zařízení Věra NG pro NATO a českou armádu šéfka výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Jana Černochová (ODS).

„Pátého února bude zasedání výboru, máme na programu bod k akvizicím. Budu chtít, aby nám ministr Metnar mimo jiné objasnil i nákup těchto radarů. Musíme se na to pořádně podívat,“ řekla.

I když má NATO nebojové typy bez balistiky a dalšího vybavení, příliš se jí nechce věřit tomu, že tím lze vysvětlit jejich trojnásobně nižší hodnotu.

Systém Věra NG může sledovat až dvě stě letounů současně a velmi přesně stanovit jejich vzdálenost a výšku. Pasivní sledovací systém na rozdíl od běžného radaru nic nevysílá, pouze sleduje a vyhodnocuje elektromagnetické signály. Dokáže tak odhalit letadlo, plavidlo nebo pozemní cíl, aniž by sám byl zachycen.

Prohlášení společnosti Era

Celý akviziční proces probíhal výhradně mezi ERA a MO s výsledkem podepsání smlouvy dne 14. ledna 2020. Navržené řešení, které je předmětem smlouvy, je v plné shodě s požadovanou specifikací pořizovaného kompletu, kterou jsme obdrželi v rámci výzvy k podání nabídky v dubnu 2019. Závazná nabídka ze strany ERA byla předložena, až na základě výzvy z dubna roku 2019. Veškeré indikativní ceny byly kalkulovány na základě základní konfigurace systému. S ohledem na specifikaci pořizovaného kompletu, došlo kupujícím k určení jednotlivých subdodavatelů, od kterých spol. ERA a.s. byla nucena poptat jednotlivé komponenty. Část dodávky, která je tvořena jednotlivými dodávkami subdodavatelů (okolo 20 společností) představuje zásadní podíl z celkové nabídky a má současně dopad do finančních nákladů (bankovní garance, prodloužené záruky, rizika) projektu. V rámci nabídky ERA předložila. Ministerstvu obrany nabídky všech subdodavatelů na jednotlivé komponenty. Subdodavatele jsme písemně vyzvali o co nejlepší možnou nabídku. Celkové náklady subdodavatelů nad rámec základní technologie VERA-NG činí 760 milionů korun s DPH a částka představuje více než 50 % celkové ceny. ERA garantuje, že cena samotné technologie VERA-NG pro tuto konkrétní dodávku, kde uživatelem je AČR, zůstala na úrovni ceny za období posledních 5 let, tak jak ERA uvedla v cenovém rozpadu nabídky. Můžeme potvrdit, že použití systému a technická specifikace VERA-NG pro NATO se výrazným způsobem liší od použití a technické specifikace Armády České republiky, která jej kupuje pro plnou integraci do systému JISR (Joint, Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) pro zabezpečení a plnění úkolů elektronického sledování ESM (Electronic Support Measures) jako součásti vedení elektronického boje k přímé bojové podpoře a ochraně jednotek AČR, NATO, EU BG na vlastním území a v mezinárodních operacích. Největší rozdíl v systému DPET pro AČR je v množství funkcionalit a způsobu použití oproti systému pro NATO. AČR požaduje komplexní pasivní systém elektronického boje pro operační nasazení v plném spektru bojových činností pozemních a vzdušných sil. Součástí smlouvy pro dodávku NATO nebyla logistická podpora systémů, která bude předmětem separátní smlouvy.