Akciové trhy lámou rekordy, díky Ukrajině i Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Příslib příměří na Ukrajině a pozitivní zprávy o růstu evropských ekonomik pomohly v uplynulém týdnu akciovým trhům k růstu. Americké trhy zakončily týden na nových rekordech a evropské akcie poskočily na sedmiletá maxima.

„Trhy reagovaly na zprávy signalizující oživení evropské ekonomiky,“ uvedl pro Bloomberg Dirk Thiels, šéf investic v KBC Asset Management. Zpráva o rychlejším růstu německé ekonomiky poslala v pátek tamní akciový index DAX poprvé v historii na 11 tisíc bodů. Nakonec však trh růst neudržel a uzavřel 33 bodů pod rekordní hranicí. Od začátku roku již německé akcie investorům vydělaly 12 procent. Panevropský index FTSE Eurofirst 300 posílil za týden o více než procento na 1503 bodů a dostal se nejvýše od ledna 2008.

Zkoušený řecký akciový trh ASE v minulém týdnu získal 5,6 procenta. Řeckým cenným papírům pomohlo i prohlášení premiéra Alexise Tsiprase, že v EU existuje politická vůle nalézt shodu s Řeckem ohledně odkladu splátek řeckého dluhu.

Zprávy o klidu zbraní na východě Ukrajiny a nárůst cen ropy pomohly i ruským akciím a rublu. „Poprvé v letošním roce cena ropy Brent vzrostla nad 60 dolarů za barel, a to díky spekulacím, že redukce investic do nových těžebních polí může utlumit převis nabídky,“ řekla Eva Mahdalová ze společnosti Colosseum. Moskevský index Micex za týden posílil o 4,7 procenta a rubl přidal vůči dolaru 2,7 procenta.

Technologický index Nasdaq se minulý týden dostal na hodnoty z března 2000, tedy z období před splasknutím bubliny dotcom. „Americká ekonomika budí obecný optimismus a ani mezinárodní problémy nedokázaly přebít místní pozitivní trendy,“ konstatoval John Carey z bostonské pobočky Pioneer Investment Management.