Ankara ovládla banku Asya, prý kvůli vazbám na opozici

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Turecký stát převzal kontrolu nad bankou Asya, která má blízko ke kritikovi prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, islámskému duchovnímu Fethullahu Gülenovi. Bankovní dohled svůj krok zdůvodnil nedostatečnou transparentností ve struktuře banky.

Turecká média převzetí banky státem hodnotí jako další úder vlády proti hnutí Hismet, které ostře kritizuje Erdoganův režim a provozuje školy či mediální korporace. Turecká vláda přitom už několik měsíců provádí čistky mezi údajnými Gülenovy sympatizanty v řadách policie a v justici.

Gülen žije ve Spojených státech a dlouho byl Erdoganovým spojencem. Před více než rokem se ale situace obrátila při korupčním skandálu z konce roku 2013, do kterého se zapletla podle všeho celá řada lidí blízkých tehdy ještě premiérovi Erdoganovi, včetně jeho synů a bývalých ministrů. Prezident Gülena viní ze snahy o svržení hlavy státu a žádá USA o jeho vydání.

Gülen v úterním sloupku v The New York Times napsal, že Erdoganův islámsko-konzervativní režim v zemi nastoluje totalitu, když jakoukoli kritiku vůči sobě označuje za zradu.