Bance HSBC hrozí miliardová pokuta kvůli praní špinavých peněz

Britské bance HSBC Holdings Plc hrozí ve Spojených státech rekordní pokuta až jedna miliarda dolarů (20,8 miliardy korun) v souvislosti s vyšetřováním podezření, že banka nečinila dostatečné kroky, aby zabránila praní špinavých peněz. Uvedl to deník Financial Times.

„V letech 2004 až 2010 měla být naše kontrola bránící praní špinavých peněz silnější a efektivnější. Selhali jsme, když jsme nezpozorovali nepřijatelné chování,“ napsal ve zprávě zaměstnancům šéf banky Stuart Gulliver.

HSBC se odmítla k výši pokuty vyjádřit. V únoru uvedla, že případná pokuta by mohla být „významná“. Podle analytiků částka odpovídá necelým pěti procentům očekávaného zisku před zdaněním HSBC v letošním roce.

Petr Řehák: Klienti z HSBC k nám přešli spontánně

Výbor amerického Senátu ve středu oznámil, že podrobné výsledky svého šetření zveřejní na slyšení 17. července. HSBC potvrdila, že bude vypovídat v úterý před Senátem a dodala, že plně spolupracuje s americkými úřady.

Pokuta pro HSBC by byla výrazně vyšší než pokuty pro ING Bank a banku Wachovia za porušení zákonů spojených s pohybem nelegálních financí. ING se minulý měsíc dohodla s vládou, že zaplatí urovnání 619 milionů USD kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy dolarů přes banky v USA. Wachovia v roce 2010 zaplatila 160 milionů USD, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů USD od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami.