Banky budou muset sjednotit názvy služeb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Příští rok se začne sjednocovat bankovní terminologie. Skončí tak doba, kdy se například běžný účet u některé z bank jmenoval žirokonto a u jiné osobní účet.

Nová unijní směrnice se zaměřila na banky. Ty musí sjednotit označení zhruba patnácti základních služeb. Jednotný název tak ponese třeba běžný účet nebo debetní karta. Klient by se díky tomu měl ve službách snadněji orientovat a jednoduše porovnat i poplatky za ně. Banky ale už teď varují, že to pro ně bude nákladný krok, na který mohou finančně doplatit právě klienti.

Jednotné označení bankovních služeb do české legislativy zanese novela zákona o platebním styku. Česká národní banka letos zaslala evropským orgánům seznam nejčastěji využívaných služeb spojených s platebním účtem. Ty pak do září příštího roku zveřejní jednotný seznam jejich označení.

„Česká národní banka by měla ke konci roku 2016 vydat vyhlášku, standardizuje označení pro deset až dvacet služeb a jejich definice,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Banky budou muset následně úpravy zapracovat do svých všeobecných obchodních podmínek a seznámit s nimi všechny své klienty,“ popsal poradce pro platební styk a digitalizaci České bankovní asociace Tomáš Hládek s tím, že to bude pro finanční instituce náročné. „Pravděpodobně dojde ke změnám obchodních podmínek a ceníku, kde se bude muset promítnout úprava terminologie,“ uvedl.

Banky se už na změny připravují

To potvrzují i samotné banky, které už se na změny chystají. „Užívání jednotných pojmů určených základních služeb v dokumentech, kde se tyto pojmy ve stávající podobě využívají, znamená velký zásah do dokumentace a provozu banky,“ popsala mluvčí ČSOB Pavla Hávová s tím, že náklady na implementaci pravidla nebudou malé. Podle mluvčí České spořitelny Veroniky Exnerové bude mít regulace dopad napříč celou bankou.

„Regulace má dopad na informační technologie, systémy, úpravy šablon a dalších dokumentů,“ vyjmenovala Exnerová. Zákon podle ní představuje další regulaci bankovních služeb, která finančním domům přináší nové náklady. „Pro klienty může vyžadovaná úprava znamenat zvýšení cen,“ uvedla mluvčí.